'10yearschallenge' akımının gerçek yüzü

'10yearschallenge' akımının gerçek yüzü

Son günlerde yayılan "10yearschallenge" akımı bir süredir sosyal medyada fırtınalar estiriyor.

Son günlerde yayılan "10yearschallenge" akımı bir süredir sosyal medyada fırtınalar estiriyor.

Binlerce kullanıcı '10 yıl önce-10 yıl sonra' fotoğraflarını '10yearschallenge' hastagi ile paylaşınca akım bir anda fenomen oldu.

Tüm dünyayı kasıp kavuran bu akımın gizemini Habertürk gazetesi yazarı Oray Eğin araladı.

Bugün konuyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme alan Oray Eğin, "10yearschallenge"ın sıradan bir eğlence aracı olmadığını, arkasında büyük planlar bulunduğunu yazdı.

"10 yıl önceki fotoğraflar hangi komploya hizmet ediyor?" başlıklı yazısında 'Yeni yılın ilk toplu sosyal medya hareketi sosyal medyadaki bütün kötülüklerin kökeninin gelip dayandığı Facebook’tan çıktı. Yine. Mark Zuckerberg Kapitalizm Makinası şimdi de 10 sene önceki ilk profil fotomuzla bugünkünü yan yana koyacağımız bir dalga başlattı. Kimimiz eskiden ne kadar çirkin olduğumuzu görüyoruz böylece, kimimiz de geçen yıllara yanıyoruz.Öte yandan bütün bu fotoğraflar da Facebook’un devasa bilgi bankasında toplanıyor.' dedi.

Eğin şöyle devam etti;

'İnternet’in gücüne kuşkuyla yaklaşanlar eskiden seve seve dahil olacakları bu sosyal medya dalgasından şimdi uzak duruyor. Haksız da değiller. Açıkçası, Zuck bugüne kadar kendisine teslim ettiğimiz verileri koruma konusunda hiç de hassas davranmadı. Cambridge Analytica skandalı daha soğumadan yakın zamanda yine milyonlarca kullanıcının bilgilerinin üçüncü parti app’lerin eline geçtiği bilgisi ortaya çıktı. Avrupa Birliği bastırmasa ve veri koruma kanunlarını sıkı sıkıya korumakta kararlı olmasa bu skandalların üzeri kapatılacaktı.

Teorilerden biri Facebook’un yüz tanıma teknolojisini geliştirmesine yardımcı olacağı bu verilerin. Ancak Facebook ve başka firmalar bu konuda zaten yeteri kadar kendilerini geliştirdiler. Yıllar içinde sosyal medya platformlarına yüklediğimiz fotoğraflarda kimin kim olduğunu bizden daha önce tanıyacak kadar kendini eğitti algoritma. Yüzümüzün nasıl yaşlandığını bilecek kadar ilerledi çünkü tanıma kapasitesi.

Daha ilk kurulduğunda Facebook’un arşivinde 15 milyara yakın fotoğraf vardı, zamanla daha fazla yükleyerek bu bilgi bankasının daha da gelişmesine yardımcı olduk. Bu şirketler yüzlerimizi, arkadaşlarımızı, fotoğraflardan yola çıkarak da birçok alışkanlığımızı artık tanıyor.

Ne giydiğimiz, ne yediğimiz, neler tükettiğimiz teker teker taranıyor ve karşımıza ilan olarak çıkıyor sonradan. Amazon gibi firmalar dileyene elindeki bilgi bankasından fotoğraf kareleri satıyor, bu konuda hizmet veriyor."

İşte '10yearschallenge' akımına uyan Türk ünlülerden birkaçı;

can-siyasetcafe.jpg

ecerken-siyastecafe.jpg

pinar-siyasetcafe.jpg

rojda-demirer-siyasetcafe.jpg

mertalas-siyasetcafe.jpg

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.