72 yaşındaki efsane kadın maratoncu Türkiye’de koştu

72 yaşındaki efsane kadın maratoncu Türkiye’de koştu

Bundan 52 yıl önce tabuları yıkarak kadınların katılması yasak olan Boston Maratonu’nda koşarak adeta bir efsane haline gelen Kathrine Switzer, İstanbullu koşucularla birlikte 150 kişilik ekiple Bebek-Rumeli Hisarı rotasında gerçekleşen antrenmana katıldı

Adidas markasının davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Kathrine’in maratona ilk katılış öyküsü hayli dikkat çekici. 1960’lı yıllardaki düşünce, kadınların 800 metreden fazla koşmaması gerektiğini savunuyordu. Dolayısıyla kadınların maraton koşması yasaktı. Kathrine koşuya olan tutkusuyla 1967 yılı Boston Maratonu’na kadın olduğunu gizleyerek katıldı ve tüm engellere rağmen koşuyu 4:19:31’lik zamanlama ile bitirdi.

 

Kathrine “Eğer o an vazgeçseydim kimse kadınların da uzun mesafe koşabileceklerini, koşmaya hakları olduğunu düşünmeyecekti. Benim yalnızca yeteneksiz bir palyaço olduğumu düşüneceklerdi” diyor. Bu eylemden 5 yıl sonra 1972 yılında Boston Maratonu’na kadınların katılımı resmi olarak kabul edildi. Kathrine hayatı boyunca tam 30 maraton koştu, 1974 yılında New York’ta düzenlenen maratonu 3:07:29 gibi bir süreyle tamamlayarak birinci oldu.

 

Kathrine Boston Maratonu’ndaki eyleminden 50 yıl sonra aynı maratona 70 yaşında katıldı, ilk skorundan sadece 25 dakika fazla bir skorla bitirdiği maratonda bu kez tüm erkek, kadın herkesin desteği ile koştu.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.