ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç'tan Skandal Mektup

ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç'tan Skandal Mektup

Washington Büyükelçisi Kılıç'ın ABD Senatosu'ndan 74 senatörün Türkiye'deki basına yönelik baskılara tepki gösterilen mektubu engellemeye çalıştığı ortaya çıktı.

Washington Büyükelçisi Kılıç’ın ABD Senatosu’ndan 74 senatörün Türkiye’deki basına yönelik baskılara tepki gösterilen mektubu engellemeye çalıştığı ortaya çıktı.

Kılıç’ın gerçeğe aykırı bilgiler içeren mektubunu alan senatörler, mektuptan imzalarını çekmedikleri gibi kararsız bazı senatörler de tepki olarak imza attı.

Temsilciler Meclisi’nden 88 Kongre üyesinin ardından ABD Senatosu’ndan 74 Senatörün imzasıyla yayınlanan ve Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerinin sert bir dille eleştirildiği tarihi mektubun yankıları sürüyor. ABD Senatosu’nun hem Demokrat hem Cumhuriyetçi hem de Bağımsız senatörlerince imzalanan ve "bugüne kadar ki en güçlü mesaj" olarak değerlendirilen mektubun imza aşamasında ilginç gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı.

KARŞI MEKTUP YAZDI

Dışişleri Bakanı John Kerry’e hitaben yazılan ve Demokrat Partili New York Senatörü Chuck Schumer ile Cumhuriyetçi Mississippi Senatörü Roger Wicker’ın öncülüğünde imzaya açılan mektubu engellemek için Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın birtakım girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Senatörlere "Türkiye’de basın özgürlüğü sorunu olmadığını" anlatan bir mektup ve Türkiye AB Bakanlığı'nın hazırladığı bir bilgi notu gönderen Büyükelçi Kılıç’ın mektubu dikkate alınmadı. Edinilen bilgilere göre mektupta yer alan ifadeler tepkiye bile yol açtı.

‘SERBEST KALDILAR’ YALANI

Bugüne kadar çeşitli platformalarda ‘Türkiye’de gazetecilik yaptığı için cezaevinde kimse yok’ diyen Büyükelçi Kılıç, senatörlere yolladığı mektupta benzer ifadeler kullandı.

14 Mart tarihli ve resmi antetli kağıda yazılan mektuba göre Büyükelçi Kılıç, 14 Aralık operasyonunda göz altına alınanlar içerisinde bulunan 13 medya mensubunun "hemen serbest bırakıldığını" yazmış. Oysa ki Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca uzun süre gözaltında tutulmuş, Hidayet Karaca tutuklanmıştı. Ekrem Dumanlı için ise yurtdışı çıkış yasağı konmuştu.

‘DİPLOMATİK SKANDAL’

Gerçeğe aykırı bilgiler ve beyanlar içerdiği için ‘diplomatik skandal’ olarak yorumlanan mektupta ayrıca "Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda bir sorun olmadığı" ve "cezaevinde olan gazetecilerin de gazetecilikten dolayı içeride olmadıkları" ifade edilmiş. Büyükelçi, ABD’li senatörlere hitaben yazdığı mektupta ayrıca yargı sürecine müdahale anlamına gelecek açıklamaların suç olduğu uyarısını da yapmış.

TERS ETKİ YAPTI

Büyükelçi Serdar Kılıç’ın gerçeğe aykırı bilgiler ve beyanlar içeren mektubuna senatörlerden tepki geldi. Söz konusu mektubu alan senatörler, Dışişleri Bakanı Kerry'e hitaben kaleme aldıkları mektuptan imzalarını çekmedikleri gibi kararsız bazı senatörler de tepki olarak imza attı. Bir başka ifadeyle Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçisi Kılıç’ın mektubu engelleme gücü olmadığı gibi yolladığı mektupta yer alan ifadeler sebebiyle tepki daha da arttı.

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz ay 88 imza ile Temsilciler Meclisi’nden çıkan benzer bir mektuptan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan kongre üyelerine hitaben "88 kiralık adam" demişti. Söz konusu ifadeler Obama yönetimi ve ABD Kongresi’nde ciddi rahatsızlık uyandırmıştı. Kongre kaynakları Erdoğan’ın bu ifadelerinden duyulan rahatsızlığın Türk tarafına "resmen" iletildiğini, mektuba çok yüksek oranda imza gelmesinin bu hakaretamiz ifadelerin de etkisi olduğunu belirtiyor.

TUTUKLULAR LİSTESİNDE KARACA VE BARANSU YOK

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın senatörlere yolladığı mektuba ayrıca AB Bakanlığı tarafından hazırlanmış bir bilgi notu eklenmiş.

BAZI İSİMLER VERİLDİ

İki sayfalık bilgi notunda “cezaevindeki gazeteciler” listesi olarak DHKP-C ve MLKP eylemlerine katılmış birtakım isimlere yer verilmiş.

Hidayet Karaca ya da Mehmet Baransu, Büyükelçi’nin yolladığı mektupta hiç yer almamış. Tweet attığı için evi basılan, 5 yıl hapis talebiyle yargılanan gazetecilerden de hiç bahsedilmemiş.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.