ABD medyası, Sarraf'ı dilinden düşürmüyor

ABD medyası, Sarraf'ı dilinden düşürmüyor

Sarraf'ın yeni adı ile "Atilla Davası"nda tanık olacağı açıklaması, ABD medyasında yankılandı. ABD'nin önde gelen medya kuruluşları,duyurdukları haberde, Sarraf'ın ifadelerinin "gergin" olan ABD-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

Washington Post, Rıza Sarraf'ın sanık olarak yargılandığı davada tanık haline gelmesini, "İran'a yardım etmek için ABD yasalarını ihlal etti ancak mahkeme önünde söyleyebileceklerinden kaygılanan Türkiye'dir" ifadesiyle değerlendirdi.

"Altın tüccarı" olarak nitelediği Sarraf'ın bugün federal mahkeme önünde tanıklık yapması beklendiğini bildiren gazete, Sarraf'ın davada "yıldız tanık" olacağını vurguladıktan sonra, "Şimdi o, ABD ve Türk hükümetleri arasındaki ilişkileri daha da germesi beklenen bir davada başkalarına karşı tanıklık yapacak" açıklamasında bulundu.

-NEW YORK TİMES: DAVA, ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ DAHA DA GEREBİLİR-

Nerede tutulduğu bilinmeyen Rıza Sarraf'ın 26 Ekim'de suçluluğunu kabul ettiğine dikkat çeken New York Times Gazetesi ise Sarraf'ın savcılıkla işbirliği kararının "özellikle Türk hükümeti ve bankacılık çevrelerinde yolsuzluk kanıtlarını ortaya koyması durumunda ABD ve Türkiye arasındaki zaten gergin olan ilişkileri daha da gerebileceği" görüşünü belirtti.

-LOS ANGELES TİMES: TÜRK HÜKÜMETİNİ 'BULAŞTIRABİLİR'-

Los Angeles Times da, Rıza Sarraf'ın "bir milyar dolarlık ekonomik yaptırımlar davasında suçluluğunu kabul ettiğini" ifade ederek, girdiği geniş haberinde, dünkü duruşmada olup bitenleri aktardıktan sonra Sarraf'ın mahkeme önünde vereceği ifadeye Türk hükümetini "bulaştırabileceğini" bildirdi.

La Times, "Dava, başka meselelerin yanısıra ABD'nin İslam Devleti ile mücadele eden Kürt askerlerine verdiği desteğin gerginleştirdiği ABD-Türkiye ilişkisindeki gerilimi daha da artırıyor. Türk Hükümeti ise Kürt milislerini, ayrılıkçı bir terör grubuyla bağlantılı olarak görüyor" ifadelerini de kullandı.

-WALL STREET JOURNAL: SARRAF, ABD HÜKÜMETİNİN TANIĞI OLARAK DAVAYA YARDIM EDECEK-

ABD'nin borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, haberine hukukçulara atfen "New York'ta yargılanmasının ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri gerginleştirdiği Türk altın tüccarı Rıza Sarraf suçluluğunu kabul etti ve ABD Hükümeti için işbirliğini yapan tanık olacak" diyerek giriyor.

Haberinde, "İşadamı suçluluğunu kabul etti ve Türk Cumhurbaşkanının eleştirdiği bir davada yardımcı olacak" diyen gazete, davada sanıkların İranlı şirketlere ABD'nin yaptırımlarını bypas etmeye yardımcı olmakla suçlandıklarını belirtiyor.

-NBC: ALTIN TÜCCARI YILDIZ TANIK OLACAK-

NBC News ise Rıza Sarraf için "Bir Türk altın tüccarı suçluluğunu kabul etti ve ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları baypas etmeyi amaçladığı iddia edilen plan hakkındaki davada yıldız tanık olacak" diyerek girdiği haberinde, Sarraf'ın isminin, Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimine karışıp karışmadığını ortaya çıkarmakla görevli Özel Savcı Robert Mueller'in soruşturmasında geçtiğine dikkat çekti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.