ABD ve Kanada askerleri Haiti'ye çıkartma yaptı! Haiti'de neler oluyor? ABD işgal mi etti?

ABD ve Kanada askerleri Haiti'ye çıkartma yaptı! Haiti'de neler oluyor? ABD işgal mi etti?

Haiti'deki olayların ardından flaş bir gelişme yaşandı. ABD ve Kanada askerleri Haiti'ye çıkartma yaptı. Peki Haiti'de neler oluyor?

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Haiti'ye "Ani Müdahale Kuvveti" yollanmasını önereceğinin meydana çıkmasının sonrasında henüz 24 saat bile olmadan, ABD ve Kanada askerleri Haiti'ye çıktı.

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'ye çıkan ABD ve Kanada, yanlarında zırhlı araçlar da getirdi. Bölgedeki Amerikan ve Kanada askerlerinin, Haiti'ye müdahale için talimat beklediği kaydedildi.

 

YAPTIRIM TEKLİFİNDE BULUNDULAR


ABD, Haiti'deki çetelere karşı malvarlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve silah ambargosu konulması gibi Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları teklifi yaptı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyinin 15 mensubuna yaptığı açıklamada, düzenlenen teklifin silah kaçakçılığı, BM personeline saldırı, masum sivillerin kaçırılması, insan hakları ihlalleri ve cinsel şiddetten sorumlu çete mensuplarını hedef alacağını kaydetti.

 

MALVARLIKLARINI DONDURMAYI ÖNERDİLER


Greenfield, BM yaptırım teklifinin, çetelerin saygın finans kuruluşlarına erişimini önlenmesi ile beraber varlıklarını dondurmayı ve uluslararası seyahatlerini engellemeyi hedeflediklerini söyledi.

ABD ve Meksika tarafından düzenlenen teklifte özellikle "Barbecue" lakaplı Jimmy Cherizier'in listeye eklendiğine dikkati çeken Greenfield, Cherizier'in ülkedeki akaryakıt krizinden sorumlu olduğunu söyledi.

 

SİLAHLAR ÇETELERİN ELİNE Mİ GEÇİYOR?


Greenfield, teklifteki silah ambargosu maddelerinin, çetelere ve liderlerine direkt ya da dolaylı silah tedarikini, satışını veya transferini de önleyeceği bilgisini aktararak, ayrıca Haiti'ye uluslararası güvenlik yardımının gönderilmesi doğrultusundaki planları anlattı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Haiti'deki durumu kabus olarak nitelendirdi ve çeteler tarafından kontrol edilen Varreux akaryakıt istasyonunun blokajını kaldırmak amacıyla "silahlı" müdahaleye ihtiyaç olduğunu belirtti.


Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.