ABD'den AKP iktidarına ağır suçlama!

ABD'den AKP iktidarına ağır suçlama!

ABD Hazine Bakanlığı, içinde Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkedeki şirket ve bireylere yeni ambargolar getirdi.

Bunun yanısıra, ABD Hazine Bakanlığı, ilk kez, Suriye'ye giden El Kaide unsurları ve para yardımından dolayı AKP iktidarının rolünü ile ilgili tespit edici bir açıklama yaptı.

Şok Suçlama

ABD Hazine Bakanlığı, İran merkezli bir El Kaide yönetici varlığını, bu kimsenin Suriye'ye, Türkiye üzerinden El Kaide elementlerine para ve savaşçı gönderdiğini kaydetti. ABD Hazine Bakanlığı Terör ve finansal istihbarattan sorumlu müsteşarı David S. Cohen adına yapılan açıklamada şuna yer verildi:

ABD Hazine Bakanlığı İran merkezli bir El Kaide yönlendiricisini (faciliator) tespit etmiştir. Bu yönlendirici El Kaide'nin İran'daki bağlantılarının en temel fonksiyonlarını üstlenmekte, ve bunu İran otoritelerinin bilgisi dahilinde yapmaktadır. Network, ayrıca fonları ve yabancı savaşçıları İran'ı transit noktası olarak kullanarak ve (fonu ve savaşçıları) Türkiye üzerinden Suriye'deki El Nusra da dahil olmak üzere, El Kaide elementlerine göndermektedir.'

Bakanlık açıklaması ayrıca İran'daki El Kaide yönlendirici operasyonlarının 'lideri' olarak tanıttığı Yasin al-Suri'nin de Türkiye üzerinden Suriye'ye yaptığı faaliyetlere dikkat çekiyor.

Açıklamada şu detaylar var: 'El Kaide'nın İran'daki yönlendirici lideri, Yasin al-Suri El Kaide'nin tecrübeli operatörlerinin ve liderlerinin Pakistan'ın Suriye'ye transferi faaliyetlerini yönetmektedir, ayrıca yeni (acemi savaşçıların da) Türkiye üzerinden Suriye'ye gidiş yollarını korumakta (günce tutmakta-maintain) ve organize etmektedir. Ve El Kaide'nin dış operativlerinin Batı'ya doğru hareketlenmesine yardım etmektedir.

İran'daki El Kaide bağlantıları, Körfez merkezli bağışçılardan El Kaide'nin esas ekibine (core) ve diğer bağlantılı elementlerine, Suriye'deki El Nusra da dahil olmak üzere, fon transfer edilmesini yönetmektedir. İran merkezli El Kaide networkü ayrıca Kuveytli cihadçı bağışçılardan Suriye'ye, Türkiye yoluyla, para gönderme konusunda geniş bir bağlantı ağı kurmuştur.

ABD Hazine Bakanlığının açıklamasında İki düzine civarı şirket ve isim geçiyor. Bunlardan biri de Türkiye merkezli Ali Canko isimli Türk vatandaşı. 'İran'ın Nükleer ve Sailahlanma Faaliyetleri' başlığı altındaki bölümde, Türkiye merkezli Al Canko'ya ambargo uygulanması nedeni olarak şu bilgilere yer verilmiş:

'Türkiye'de yaşayan Ali Canko isimli kimsenin Türk vatandaşı olduğu ve İran merkezli Tiva Sanat Gruba 'reverse engineer' (tersine mühendislik) ile İran Devrimciler Tugayının (IRGC)'nin Donanma güçlerince kullanabileceği silah donanımlı sürat botu yapmasına yardım etmiştir. Tiva Sanat Grubu aynı zamanda Tiva Kara, Tiva Darya ve Tiva Polymer'den oluşuyor. Tiva Sanat Group başka şirketler kullanarak yabancı teknoloji ve teknoloji parçaları elde ediyor.. Ali Canko Tiva Sanat Group'dan farklı uluslararası tedarikçilere ödeme yapmak için finansal aracılık görevi yapmıştır. IRGC 13382 sayılı Ekim 2007 tarihili kararla, silahlandırma faaliyetleri içinde olduğu tespit edilmiştir.

ABD Hazine Bakanlığı açıklaması, bu ambargoların nedeni olarak, bu şirket ve kimselerin ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoları delmesine yardım etmelerini gösterdi. ABD Hazine Bakanlığı Terör ve finansal istihbarattan sorumlu müsteşarı David S. Cohen adına yapılan açıklamada şuna yer verildi: 'Bugün açıklanan (ambargo konan) küresel hedefler İran'ın nükleer programını desteklemede ve aktif olarak teröre destekde anahtar role oynamaktadırlar.'

Ambargo konan şirket ve isimler Türkiye, Gürcistan, Afganistan, İran, BAE, Almanya ve İspanya gibi ülkelerde operasyonlarını sürdürüyor.

Yorum:

ABD Hazine Bakanlığında geçmişte çalışan ve terörizm uzmanı Jonathan Schanzer, bu tespitlerin Hazine Bakanlığının Beyaz Saray ile yakından koordine ile yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi, 'Açıklama, Türkiye'nin, El Kaide'nin Suriye'ye akış kanalında oynadığı tehlikeli rolü açıkça işaret etmektedir. Bu açıklama, Türkiye'nin terörizm finansı dünyasıyla bağlantılarını göstermede bir başka rahatsız edici detaydır' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.