ABD’den flaş Türkiye ve İdlib açıklaması

ABD’den flaş Türkiye ve İdlib açıklaması

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, NATO'nun Türkiye'ye İdlib konusunda yardım etmesi konusunun masada olduğunu açıkladı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile Rusya’nın anlaşmaya vardığı İdlib ateşkesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Jeffrey, “İdlib’de Türkiye’ye yardım etmek için NATO ne yapabilir bakıyoruz. Tüm seçenekler masada” ifadelerini kullandı.

KIŞKIRTMAYA DEVAM
Jeffrey ayrıca, “Rusya ve Suriye rejimi İdlib’de kalıcı ateşkesle ilgilenmiyor, onların asıl amacı Suriye’de zafer ilan etmek. Eğer Rusya ve Suriye rejimi ateşkesi ihlal ederse ABD ve Avrupalı müttefikler olarak yaptırımlarla karşılık verilecektir” açıklamasında bulundu.

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA ÜZERİ ARANMIŞTI
İdlib krizinden faydalanarak aylardır Türkiye-Rusya ve Suriye arasındaki sıcak gerilimi körüklemeye açlışan ABD, Moskova’daki “ateşkes” anlaşmasıyla şimdilik hüsrana uğradı. Ancak ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey kışkırtmalarına ara vermedi. Son 1 ayda üst üste Ankara’ya çıkarma yapan Jeffrey, son hafta girşimlerini yoğunlaştırmıştı.

 

havalimani-004.jpg

 

Moskova’da imzalanan mutabakatın ardından geçen hafta Türkiye’den ayrılan Jeffrey’nin havalimanında üst aramasından geçirilmesi ise dikkat çekmişti.

‘ATEŞKES OLMAZ’ DEMİŞTİ
Jeffrey, Türk-Rus ateşkes anlaşmasının ardından geçen hafta CBS News’e verdiği mülakatta Suriye’nin kuzey batısında idlib’deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya’yı ABD’nin uzlaşı için sunduğu bütün tekliflerini reddettiğini ve askeri zafer için bastırdığını belirten Jaffrey,”Türklerin söylediği ve bizim de yüzde yüz desteklediğimiz konu artık bu tür ateşkeslerin olamayacağı. Ateşkesin gerçek ve kalıcı olması gerek. Sahada kimsenin ihlal etmediği bir hat olmalı” dedi.

İdlib’de insani felaketin de ötesinde bir durumdan söz eden Jeffrey, ”Tehlikeli ve jeostratejik tırmanış söz konusu ve bu ateşkes ile kontrol altına alınması gereken tehlikeli uluslararası bir durum” iddiasında bulundu.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.