ABD'den Türkiye'ye askeri kuşatma!

ABD'den Türkiye'ye askeri kuşatma!

İsrail, Yunanistan ve GKRY’yi bir şemsiye altında toplayan Washington, Atina ile askeri işbirliğini genişletiyor. Yunan medyası, ülkedeki iki üst ve limanlarda ABD askerinin daha görünür olacağını yazdı.

ABD yönetimi Doğu Akdeniz ve Ege’de Türkiye’ye karşı tutumunu her geçen gün artırmaya devam ediyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, Washington bu amaçla İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ı bir şemsiye altında bir araya getirmekten, bölgede askeri mevcudiyetini ve hareketliliğini artırmaya kadar pek çok adım atmaya devam ediyor. Washington’un son dönemde Yunanistan ile askeri alanda işbirliğini geliştirmesi ve derinleştirmesi de gözden kaçmıyor.

Son olarak Yunan Kathimerini gazetesi Atina ve Washington’ın Yunanistan’daki Amerikan silah sistemlerinin daha da pekiştirilmesi için “esnek” seçenekler üzerinde durduğunu yazdı. Gazeteye göre iki taraf arasındaki planlama çerçevesinde, Yunan askeri üslerindeki ABD varlığının artırılmasından, tatbikatların kapsamının genişletilmesi ve Amerikan donanmasının Yunan limanlarında görünürlüğünün yükseltilmesine kadar bir çok konu gündeme alındı.

ABD'NİN YOĞUNLAŞTIĞI ÜSLER

Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı destekleme çabası çerçevesinde ABD’nin iki Yunan askeri üssüne ilgi gösterdiğini belirten Kathimerini, Yunanistan’ın iç kesimlerindeki Larissa askeri hava üssünde daha fazla drone ya da hava tankeri bulundurma gibi seçeneklerin gündeme alındığını vurguladı. Gazete, Larissa üssüyle ilgili sözleşmenin Ağustos ayında yenilenmeyi beklediğini ve mevcut silah sistemlerinin durumu üzerinde müzakereler yürütüldüğünü ekledi. Yine, Yunanistan’ın merkezindeki Stefanovikeio hava üssünün ABD helikopterleri tarafından kullanılmasının devam etmesi beklenirken Dedeağaç veya Selanik limanları, Doğu Avrupa’ya yapılan uçuşlar için istasyon görevi görüyor.

TASARI ABD MECLİSİN'DE

Washington’un Türkiye’ye yönelik F-35 ve S-400 tehditleri devam ederken ABD Kongresine, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki stratejisini Türkiye karşıtı şekillendirmeyi hedefleyen iki taraflı ‘Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasa Tasarısı’nı Kongre’ye sunması dikkat çekti. Yasa tasarısında, “Ege’deki Yunan hava sahasındaki ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)’ndeki ihlaller” ifadesiyle dolaylı olarak Türkiye’nin bölgede çıkarları korumaya yönelik aldığı tedbirler hedefte.

RUMLARA ‘SİLAH AMBARGOSU KALKSIN’ DENİLDİ  

İki senatör yasa tasarısında Rumlara silah satış ambargosunun kaldırılması istenerek, tasarıya gerekçe olarak da Türkiye ile ABD arasındaki bozulan ilişkiler gösterildi. Yasa tasarısının Parlamento’ya sunulmasının ardından konuşan Senatör Menendez ,“ABD’nin Doğu Akdeniz’de önemli ulusal güvenlik çıkarları olduğunu” ifade ederken, “Bu çıkarların, Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan ile ilişkilerin güçlendirilmesiyle kuvvetlendiğini” açıklamasıyla bölgede kurulan şer üçgeninin çerçevesini çizdi. Senatör Rubio ise “Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun kaldırılması ve Yunanistan’a sunulan dış askeri yardımın genişletilmesi, bölgedeki temel ortaklarımızın istikrara kavuşmasına yönelik total yaklaşımımızın bir parçasını oluşturmaktadır” diye konuştu.

KUZEY’E VE GÜNEY’E THAAD: İSRAİL VE ROMANYA

Washington, bir yandan Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi hedef alan yeni bir eksen oluşturmaya çabalarken, diğer taraftan Türkiye’nin kuzeyini ve güneyini kontrol edebilecek radar teknolojisine sahip Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi THAAD’ları da İsrail ve Romanya’ya konuşlandırıyor. ABD, geçtiğimiz haftalarda tatbikat gerekçesiyle THAAd’lar İsrail’e gönderilmişti. ABD yönetimi şimdi de NATO talebiyle THAAD sistemini Türkiye’nin Karadeniz’deki komşusu Romanya’ya konuşlandıracağını açıkladı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda İsrail ve Yunanistan’ın Girit adasına Doğu Akdeniz’i kontrol edecek bir radar sistemi kurma projesi üzerinde çalıştığı da açıklanmıştı.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.