AB'den Rusya'ya yaptırım

AB'den Rusya'ya yaptırım

AB, Kırım'daki kriz nedeniyle Rusya'ya yönelik '3 aşamalı strateji' izleme kararı aldı. İlk olarak Rusya ile vize müzakereleri askıya alındı; kriz çözülmezse yeni yaptırımlar gündeme gelecek.

NATO ve ABD'den sonra Rusya için bir yaptırım kararı da AB'den çıktı.

 

Olağanüstü toplanan AB, Rusya'ya yönelik '3 aşamalı bir strateji' izleme kararı aldı.

 

İlk adım olarak; vize muafiyeti müzakereleri askıya alınacak, ekonomik işbirliği müzakereleri durdurulacak ve G-8 zirvesi hazırlıklarına ara verilecek.

AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, tarafından yapılan açıklamaya göre Kırım'daki kriz konusunda ilerleme sağlanamaması halinde yeni yaptırımlar gündeme gelecek.

Bu yaptırımlar, AB-Rusya Zirvesi'nin iptali, AB ülkelerine seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması şeklinde olacak.

MERKEL VE CAMERON'DAN AÇIKLAMA

AB zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Merkel de Rusya ile Ukrayna krizinin çözümünde siyasi diyalog yoluyla ilerleme sağlayamazlarsa vize yasağı ve malvarlığı dondurulması yaptırımına gideceklerini, potansiyel ekonomik yaptırımların detaylarını ise henüz kararlaştırmadıklarını dile getirdi.

Merkel, AB'nin günler ve haftalar içinde Ukrayna'daki mevcut geçici hükümetle Ortaklık Anlaşması'nın siyasi kısmını imzalayabileceğini ifade etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron da "Rusya ile görüşmeler hızla sonuç vermezse (Rus yetkililerin) malvarlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı yaptırımlarına yöneleceklerini" belirtti.

Cameron, Rusya'nın Ukrayna'da daha da ilerlemesi ya da komşusunu istikrarsızlaştırma faaliyetlerini artırması halinde çok ağır ekonomik sonuçlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu

ABD VE NATO'DAN YAPTIRIM

ABD de Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden Rus ve Kırımlılara vize sınırlaması getirdiğini açıklamıştı.

Dün gerçekleştirilen NATO toplantısının ardından yapılan açıklamad ise, Rusya ile tüm işbirliğinin gözden geçirilmesi kararı alınmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.