ABD'li eski Büyükelçiden tarihi itiraf: NATO üyeliği konusunda Ukrayna'yı kandırdık

ABD'li eski Büyükelçiden tarihi itiraf: NATO üyeliği konusunda Ukrayna'yı kandırdık

ABD'nin eski Moskova Büyükelçisi Michael Anthony McFaul, ABD'nin, NATO üyeliği konusunda Ukrayna'yı kandırdığını itiraf etti.

ABD'nin eski Moskova Büyükelçisi Michael Anthony McFaul, 20 Mayıs tarihinde Kanada'da katıldığı uluslararası politika forumu Munk Debates'de ABD'nin, NATO üyeliği konusunda Ukrayna'yı yanılttığını itiraf etti.

McFaul forumda uluslararası ilişkiler profesörü Stephan Walt'in sorusuna verdiği cevapla ABD'li diplomatların Ukrayna'yı, NATO'ya katılabileceğini inandırmak için kandırdığını söyledi.

Harvard Üniversitesi Uluslarası İlişkiler Profesörü Stephan Walt, McFaul'e ABD'li diplomatları kastederek, "2021 yılında ardı ardında Ukrayna'nın NATO'ya katılabileceğini dile getirip durduk. Diplomatlar Ukrayna'yı NATO'ya katılabileceğine inandırmak için çok çaba harcadı. Diplomatlarımız yalan mı söyledi" sorusunu sordu. Eski Büyükelçi McFaul ise "Buna inanabiliyor musunuz? Diplomatlarımız Ukrayna'ya NATO'ya üyeliğinin önerilmesinde yalan söylediler. Evet! Evet! Gerçek dünya işte böyledir" ifadesini kullandı.

Ukrayna lideri Zelenski Rus işgalinin başlamasının ardından NATO'ya üyelik çağrısında bulunmuştu.

 

TWİTTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI


McFaul daha sonra resmi Twitter hesabından iki ayrı açıklamada bulunduysa da Ukrayna'ya yalan söylendiği konusundaki fikrinin arkasında durduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

 

"Yalan söylemek uygun olmayan güçlü bir cümle oldu. O anki duygularım beni Walt'in sözünü onaylamaya itti. Özür dileyerek bu sözümü geri alıyorum ancak NATO liderleri, gerçekten katılmalarını istemeden, Ukrayna'nın üyeliğiyle ilgili isteklerini kamuoyuna ilan ediyor muydu? Evet. Ve herkes bunu biliyordu."

 

BUNLARIN HEPSİ KAYITLI


İkinci bir paylaşımda daha bulunan McFaul "Bunu herkes biliyordu ile neyi kastettiğini" şu ifadelerle açıkladı:

 

"Biden biliyordu, Putin biliyordu. Zelenski biliyordu. Savaştan önce bile Zelenski bu yöndeki ifadeleri hipokrasi olarak adlandırdı. Bunların hepsi kayıtlı."

 

ABD'NİN RUS SİYASETİ ÜZERİNDE ETKİLİ İSİM


Michael Anthony McFaul 2012-2014 yılları arasında ABD'nin Rusya Büyükelçisi olarak görev yaptı. Aynı zamanda Washington Post yazarı da olan McFaul ABD eski Başkanı Barack Obama döneminde ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Özel Asistanı ve Avrasya, Rusya İlişkileri Kıdemli Direktörü görevinde bulundu. McFaul'ün bu görevi esnasında Obama dönemindeki Rusya politikasının belirlenmesindeki en etkin isim olduğu ifade ediliyor. McFaul aktif politika hayatının ardından Stanford Üniversitesi'nde profesör olarak Politik Bilimler bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.