Afgan kaçaklar için sınıra PÖH takviyesi!

Afgan kaçaklar için sınıra PÖH takviyesi!

Türkiye’ye günde sınır hattından 1000 Afgan’ın kaçak geçiş yaptığı, sınıra takviye olarak 750 Özel Harekat Polisi ve 500 güvenlik korucusu gönderildiği belirtildi.

ABD, 20 yıl sonra Afganistan’dan çekilirken Taliban, her gün yeni bölgeleri kontrol altına alıyor. Çekilmenin ardından Afganistan’dan İran ve Pakistan yönünde göç dalgası başladı. Afganların İran’dan sonraki ikinci durağı ise Türkiye oldu. Son 2 ayda Türkiye’ye yoğun Afgan göçü başlarken, günde ortalama 1000 Afgan’ın sınırdan yasadışı geçiş yaptığı öğrenildi.

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre Taliban’dan kaçıp, sınırdan geçiş yapanların çoğunluğunu 16 ile 25 yaşları arasında erkeklerden oluştuğu, bir aylık yaya yaptıkları yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaştıkları kaydedildi.

SINIRA PÖH TAKVİYESİ

İçişleri Bakanlığı Afgan göçüne karşı sınır illerini uyarırken, yeni önlemler de hayata geçirildi. Sınır hattının gerisinde güvenlik tedbirlerinin arttırılması ve yasa dışı geçişlerin önüne geçilmesi için Van’a 750 Özel Harekât Polisi’nden (PÖH) oluşan 35 tim görevlendirildi.

Van-İran sınırında fiziki tedbirlerinin arttırılarak geçişlerin önlenmesi için 500 güvenlik korucusu bölgeye gönderildi. İHA’lar başta olmak üzere havadan keşif, gözetleme çalışmaları yapılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de Van Gölü’nde konuşlandırılacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter’dan “Türkiye, etrafımızdaki coğrafyada tüm olup bitene rağmen göçü yönetmekte; ecdadımıza, komşuluğumuza, asil milletimize yakışanı yapmaktadır. Fitneye, fesata, düşmanlığa, fırsat vermeyeceğiz” dedi.

AFGANLAR 2. SIRADA

Türkiye'de Suriyelilerden sonra 500 bini aşan sayıyla en çok Afgan göçmen-sığınmacı bulunuyor. Çok sayıda göçmen-sığınmacı sınırda yakalanıyor. Resmi rakamlara göre 2016’da 174 bin 466, 2017’da yılında 175 bin 752, 2018’de 268 bin, 2019’da 454 bin 662, 2020’de 122 bin 302 ve 2021 yılının Temmuz ayına kadar 62 bin 687 göçmen-sığınmacı yakalandı. Son yıllarda en fazla yakalanan göçmenler ise Afganlar. Yakalanan Afganlar geri gönderme merkezlerine alınıyor. İşlemlerinden sonra ülkelerine gönderiliyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.