Ahıska Türkleri evlerini terk ediyor

Ahıska Türkleri evlerini terk ediyor

Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle bölgede yaşayan 700'e yakın Ahıska Türkü evlerini terk etmek zorunda kaldı.


Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Donetsk Temsilcisi Nebican Basatov, bugün taraflar arasında meydana gelen çatışmalarda, Çervoniy Malaçar köyünde yaşayan bir Ahıska Türkünün evinin tamamen kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

 
Ahıska Türkü üç aile evsiz kaldı

Basatov, 26 Mayıs'ta da çatışmalarda havan topu mermilerinin Semenevka köyünde yaşayan  Ahıska Türkü iki ailenin evine isabet etmesi sonucunda bu evlerin tamamen yok olduğunu, böylece bugüne kadar Slavyansk'ta yaşayan Ahıska Türkü üç ailenin evsiz kaldığını belirtti.

Ahıska Türkleri camiye sığındı

Son dönemde bölgede artan çatışmalardan dolayı vatandaşların evlerin bodrumlarında barındıklarını, bunun da can kaybını önlediğini ifade eden Basatov, Slavyansk'ta yaşayan aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların bulunduğu çok sayıda Ahıska Türkünün Donetsk'teki bir camiye sığındıklarını söyledi. Basatov, bu vatandaşların nereye gideceklerini bilemediklerini dile getirdi.

Artık Slavyansk'ta yaşamanın çok tehlikeli olduğunu ve bundan dolayı aralarında Ahıska Türklerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin evlerini terk ederek daha güvenli bölgelere gittiğini belirten Basatov, "Bugüne kadar Slavyansk'ta yaşayan 700'e yakın Ahıska Türkü evlerini terk etmiş durumda. Bunların büyük bir kısmı da Herson, Rusya'daki Rostov ve Azerbaycan'a gitti” dedi. 

Basatov, Slavyansk'ta yaşayan birçok Ahıska Türkünün kısıtlı maddi imkanlarından dolayı güvenli yerlere gidemediğini, evlerinin bodrumlarında kaldıklarını kaydetti.

Slavyansk'ta çatışmaların her geçen gün şiddetlendiğine işaret eden Basatov, "Evlerini terk ederek daha güvenli yerlere giden Ahıska Türkleri de en fazla 1-2 ay gittikleri yerlerde kalabilirler. Ondan sonra yine dönmek zorundalar. Buradaki çatışmalar ise yakın zamanda bitecek gibi gözükmüyor. Bu durumda Slavyansk'ta yaşayan Ahıska Türklerine Türkiye'nin sahip çıkmasını ve yardım elini uzatmasını istiyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.