AK Parti yargı reformu için tarih açıkladı!

AK Parti yargı reformu için tarih açıkladı!

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı merakla beklenen yargı reformu paketi hakkında açıklama yaptı. Peki yargı reformu neleri kapsayacak, yargı reformu paketi ne zaman çıkacak?

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı  yargı reformu paketi hakkında açıklama yaptı. Peki yargı paketi formu neleri kapsayacak, yargı reformu paketi ne zaman çıkacak? gibi sorular af bekleyenlerin gündeminde. Milyonlarca kişi yeni yargı reformu paketini bekliyor. Ekim ayında çıkması beklenen yeni yargı reformu paketi için nefesler tutuldu.

 

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, yargı reformu paketi için "Eylül ayında çalışacağız. Ekim ayında Meclis gündemine taşıyacağız. Muhalefet partileri ile de müzakere edeceğiz. Meclis'in ilk gündem maddesi yargı paketi olacak" dedi.

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tatile girmeden yasalaşması beklenen yargı reformu paketi bir sonraki yargı yılına ertelenmişti. Özellikle MHP'nin tasarıda yer alan bazı ifadelere itirazları nedeniyle tasarının meclise gelmeden önce yeniden ele alınmasına karar verilmişti. 1 Ekim'de görüşülecek yargı reformunun ilk paketinde terörle mücadele yasasını ilgilendiren konular ele alınacak.

Af görüşmeleri Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanununda bazı değişiklikleri öngörüyor.

Ceza indirimi neleri içeriyor?

Şartlı ceza indirimi olarak adlandırılan teklif hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerde, hükmolunan cezaların toplamından bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmasını öngörüyor. Hükümlü ve tutuklunun indirim yapıldıktan sonra infazı gereken cezası kalmazsa salıverilecek.

 

Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirileceği belirtiliyor.

 

Af kapsamın alınmayan suçlar

Milliyetçi Hareket Partisi'nin kanun teklifinde af kapsamında yer almayan suçlar

  • Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar (TCK Madde 302'de devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hükumete karşı silahlı isyan, silahlı örgüt, silah sağlama, suç için anlaşma)
  • Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar (Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükumete karşı suç)
  • Milli savunmaya karşı suçlar (Halkı askerlikten soğutma, askerleri itaatsizliğe teşvik)
  • Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları (Devletin güvenliğine ilişkin belgeler, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, yasaklanan bilgileri temin, yasaklanan bilgileri açıklama)
  • Soykırım ve insanlığa karşı suçlar
  • 3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar
  • 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz)
  • Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu
  • 6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar
  • Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri
  • İşkence ve Eziyet Suçları

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum