Ak Parti'de 4. revizyon

Ak Parti'de 4. revizyon

İlk kabine revizyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için yapılmıştı.

AK Parti'de İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifası ve bazı bakanların büyükşehir belediye başkanlıklarına aday olması sebebiyle 4. kez kabinede revizyon yapıldı.AK Parti tarafından kurulan ilk hükümetten bu yana ilk kabine revizyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için yapıldı. Siirt'te yenilenen seçimlerin ardından Erdoğan milletvekili seçildi ve hükümette revizyon gerçekleştirildi.

Başbakan Abdullah Gül, 14 Mart 2003'te görevi Erdoğan'a devredip Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenirken, ilk revizyonda Yaşar Yakış ve İmdat Sütlüoğlu ise kabine dışı kaldı.2 Haziran 2005'te yapılan ikinci revizyonda ise Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanı Güldal Akşit, görevini Nimet Çubukçu'ya, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de yerini Mehdi Eker'e bıraktı. Zeki Ergezen de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevini Faruk Nafiz Özak'a devretti.

HÜKÜMETTE 8 BAKAN KABİNE DIŞI KALDI

22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından kurulan 60. Hükümette de bir önceki hükümete göre, dikkati çeken değişiklikler yaşandı. 2 Mayıs 2009'daki revizyonla 8 bakan kabine dışında kalırken, 7 bakanın da görev yeri değişti. Bu revizyonda, Nazım Ekren, Said Yazıcıoğlu, Kürşad Tüzmen, Kemal Unakıtan, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin ve Hilmi Güler Bakanlar Kurulundan ayrılan isimler arasında yer aldı. Egemen Bağış, Ocak 2009'da, Başmüzakereci ve Devlet Bakanı sıfatıyla Bakanlar Kurulu'na katıldı.

12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından 6 Temmuz 2011'de kurulan 61. Hükümette, aralarında Bekir Bozdağ, Fatma Şahin, İdris Naim Şahin, Erdoğan Bayraktar, İsmet Yılmaz ve Suat Kılıç ilk kez görev alırken, 19 eski bakan yerini korudu.

3. REVİZYONDA 4 BAKAN DEĞİŞTİ

Başbakan Erdoğan, 61. Hükümet'te görev alan 4 bakan yerine ara revizyonla kabineye yeni isimler atadı. Bu 3. revizyonda, AK Parti'nin kurduğu tüm hükümetlerde Sağlık Bakanı olarak görev alan Recep Akdağ'ın yerine Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yerine Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yerine Ömer Çelik ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yerine ise Muammer Güler getirildi.

EFKAN ALA DIŞARIDAN GELDİ

30 Mart'taki yerel seçimlerde Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in AK Parti'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in AK Parti'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması ve İçişleri Bakanı Güler, Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'ın istifasıyla 4. kabine revizyonun gerekliliği de ortaya çıktı.

Son yapılan revizyonla, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan oldu.

Nihat Ergün, Suat Kılıç ve Egemen Bağış kabine dışında kalan bakanlar olurken, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala Parlamento dışında kabineye girdi. Böylece, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ardından Efkan Ala AK Parti Hükümetlerinde Meclis dışından kabineye giren ikinci isim oldu. Ala'nın milletvekili yemini etmeden hükümet faaliyetlerinde bulunabileceği ancak Meclis Genel Kurulu'ndaki yasama faaliyetlerine katılabilmesi için öncelikle yemin etmesi gerekiyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevine Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün'ün yerine yine Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanlığına Samsun Milletvekili Suat Kılıç'ın yerine ise yine Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç getirildi.

EN UZUN GÖREV YAPAN BABACAN VE ATALAY

Beşir Atalay, Ali Babacan, Binali Yıldırım, şimdiye kadar kurulan AK Parti hükümetlerinin tümünde görev alan isimler oldu. Yıldırım'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı sebebiyle koltuğu bırakmasıyla AK Parti hükümetlerinin kesintisiz Bakanlık görevi yapan isimleri Beşir Atalay ve Ali Babacan oldu.

BUGÜNE KADAR 66 İSİM BAKANLIK YAPTI

19 Kasım 2002'den bu yana devam eden AK Parti iktidarında bugüne kadar bakanlık yapan isimler şöyle:

"Abdullah Gül, Abdullatif Şener, Abdulkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Ali Coşkun, Atilla Koç, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Cevdet Yılmaz, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Erkan Mumcu, Ertuğrul Günay, Ertuğrul Yalçınbayır, Fatma Şahin, Faruk Çelik, Faruk Nafiz Özak, Güldal Akşit, İdris Naim Şahin, İmdat Sütlüoğlu, İsmet Yılmaz, Hayati Yazıcı, Hilmi Güler, Hüseyin Çelik, Kürşad Tüzmen, Kemal Unakıtan, Mehmet Şişmek, Mehdi Eker, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Aydın, Mehmet Ali Şahin, Muammer Güler, Murat Başesgioğlu, Mustafa Demir, Nabi Avcı, Nazım Ekren, Nihat Ergün, Nimet Çubukçu (Baş), Osman Pepe, Ömer Çelik, Ömer Dinçer, Recep Akdağ, Sadullah Ergin, Said Yazıcıoğlu, Sami Güçlü, Selma Aliye Kavaf, Suat Kılıç, Taner Yıldız, Vecdi Gönül, Veysel Eroğlu, Yaşar Yakış, Zafer Çağlayan ve Zeki Ergezen. Emrullah İşler, Ayşenur İslam, Mevlüt Çavuşoğlu, Fikri Işık, İdris Güllüce, Nihat Zeybekçi, Akif Çağatay Kılıç, Efkan Ala, Lütfi Elvan."

Bu arada Seçim Kanunu'ndaki hükümler sebebiyle seçim sürecinde İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanlıklarına Fahri Kasırga, Ahmet Kahraman, Osman Güneş ve Mehmet Habip Soluk geçici olarak atanan isimler oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.