AK Partili Ünal’dan itiraf gibi: Seçmen nezdinde sıkıntıları görüyoruz

AK Partili Ünal’dan itiraf gibi: Seçmen nezdinde sıkıntıları görüyoruz

AK Parti Tanıtım ve Medya'dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, ekonomideki sıkıntılara dikkat çekerek, “Seçmen nezdindeki sıkıntıları görüyoruz ve bu işlerin tümü düzelecek.” dedi.

AK Parti Tanıtım ve Medya'dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anketlere inanmıyorum" sözü için, "Anketler en az 15 gün öncesinin sonuçlarını yansıtıyor oysa gündem ve seçmen psikolojisi anlık değişiyor" dedi.

AK Parti Tanıtım ve Medya'dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Habertürk’ten Kübra Par’a konuştu. Seçim kampanyalarını artık anlık stratejilerle yönettiklerini belirten Ünal, devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Artık anketlere inanmıyorum" açıklamasını değerlendirdi.

SEÇMEN PSİKOLOJİ DE GÜNDEM DE HIZLI DEĞİŞİYOR

"Bununla ilgili konuştuğumuz her şey anketler için de geçerli. Akışkanlığın, anlık interaktif iletişimin, her bir bireyin cep telefonundan anında bilgiye ulaşmasının doğurduğu bir sonuç var" diyen Ünal, şunları kaydetti:

"Seçmen psikolojisi ve gündem hızla değişiyor. Sahadan anket yoluyla çektiğiniz bir veri, sadece o andaki algıyı ve psikolojiyi yansıtıyor. Bu bir iki gün içinde kaçınılmaz olarak değişmiş oluyor. Yüz yüze anketlerde anket firması saha firmasına sipariş eder. 2 gün sorular hazırlanır. Sonra 1 hafta sahaya çıkılır. 2 gün sonuçlar bilgisayara yazılır. 2 gün de analizi sürer. Anket firması size 15 gün sonra bir sonuç sunar. O sonuç, on beş gün öncesinin sahasını yansıtır, bugünü değil."

AK Partili Mahir Ünal’ın açıklamalarından satır başlıkları şöyle;

SAHADA BİR SORUN GÖRMÜYORUZ

Seçmen davranışına etki eden faktörler artık akışkan ve değişken hale geldi. Bu verilerin sağlıklı olabilmesi için de gerçek kişilerle yapılması gerekir. Mesela araştırma şirketlerinden biri olan KONDA anket sonucu açıklamayacağını duyurdu çünkü sahayı okuma yöntemlerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bazılarını bunu şöyle okuyor; Türkiye'de seçim belirsiz olduğu için saha okunamıyor. Hâlbuki bunun sebebi araştırmalarda kullanılan araçların ve yöntemlerin yetersizliğidir.

Anlamak için kullandığımız yöntemler ve anlaşmak için kullandığımız dil değişiyor. Eski araç ve yöntemlerimizle bugünü okumaya çalışmamız artık işlemiyor. Peki sahaya dönük bir çalışma yapmıyor muyuz? Çok amaçlı, boyutlu ve katmanlı araştırmalar yapıyoruz ve sahada bir sorun görmüyoruz.

KARARSIZ SEÇMEN SAYISINDA YÜKSEK BİR ARTIŞ VAR  

Kararsız seçmen sayısında yüksek bir artış var. "Peki bu seçmen önceki seçimlerde kime oy vermiş" diye bakıyoruz. Daha önce muhalefete oy vermiş. Bu kararsızlığının nedeni siyasi düşüncesini paylaştığı partinin siyasetsizliği ve iletişimsizliği.

Uzun dönemden beri muhalefete dönük dile getirdiğimiz bir ifademiz vardı, ‘siyasetsizlik.' Bu artık ‘iletişimsizlik'e dönüşmüş durumda. Artık kamuoyuna da bir şey söylemiyorlar. Biz iki aydan beri sahadayız. Peki CHP ve İyi Parti ne yapıyor? Sahada bir iletişim ve kampanya yürüten birilerini görüyor musunuz? Yoklar. Dolayısıyla ilk defa garip bir şekilde muhalefet ortada yok.

SEÇMEN DÜNYADAKİ YAŞANAN SORUNLARI GÖRÜYOR

Vatandaş, meselenin bir memleket meselesi olduğunun ve siyasetsizliği, iletişimsizliği, beceriksizliği hat safhada olan muhalefetin herhangi bir şekilde Türkiye'yi sırtlayıp taşıyacak bir gücünün ve çözüm kapasitesinin olmadığını görüyor. Seçmen 17 yıldan beri sorunları çözen ve bu kapasiteye sahip olan AK Parti'yi ve Recep Tayyip Erdoğan'ı net bir şekilde görüyor. Dolayısıyla burada, seçmenin kanaatiyle ilgili bir sorun yok. Hangi siyasi görüşten olursa olsun insanlarda ‘AK Parti ne söylüyorsa yapar' anlayışı var. Araştırmalarda da AK Parti'ye icraat ve güvenilirlik konusunda çok yüksek bir destek var. Bir siyasi parti için en kıymetli olan budur. Seçmen dünyadakine benzer sorunlar yaşandığını görüyor ve zaman zaman daralıyor ancak bu sorunları kim çözer diye baktığında yine Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi görüyor.

EKONOMİDE SEÇMEN NEZDİNDEKİ SIKINTILARI GÖRÜYORUZ

Şimdiye kadar yirmi ilimize gittim. Bir çay ocağına, kıraathaneye, iş yerine girerek muhabbet ediyoruz, onları dinliyoruz ve anlamaya çalışıyoruz. 13 Ağustos Cuma gecesi Türkiye bir kur atağı yaşadı. Hiçbir gerçek karşılığı olmayan bir durum ortaya çıktı ve bir anda dolar yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hızlı ve esnek özelliği ile gece saat ikide 7.40 civarında dolar durduruldu ve 5.20-5.00'lere kadar indirildi. Vatandaş şu anda döviz rezervlerinin yüz milyarı aşmış olmasına varıncaya kadar tüm durumları çok yakından takip ediyor.

‘EYVAH MAHVOLDUK’ PROPAGANDASINA FIRSAT VERMİYORUZ

Ekonomi yönetiminin bu işi hızla iyileştirdiğini görüyor, bu onu umutlandırıyor. O yüzden herhangi bir şekilde felaket tellallığına ya da birilerinin ‘Eyvah mahvolduk' propagandasına da fırsat vermiyor. Seçmen nezdindeki sıkıntıları görüyoruz ve bu işlerin tümü düzelecek. Bu sıkıntıları yine çözerse Ak Parti çözer. 1960 ile 2002 yılları arasında 42 yılda Türkiye'de 36 adet hükümet değişmiş ve ortalama görev süreleri bir buçuk yıl. Hükümetler değişmiş ama sorunlar yıllar geçse de aynı kalmış. Oysa 2002'den bugüne eski sorunlar çözüldü artık yeni sorunları çözmeye çalışıyoruz. Muhalefetin anlamadığı şey şu; çözümün bir parçası olmak yerine sorunun bir parçası olmayı tercih ediyorlar. Onların temel açmazı bu…

CUMHUR İTTİFAKI BİR SEÇİM İTTİFAKI DEĞİL

İki farklı siyasi partinin, Cumhur İttifakı başlığı altında, siyasi kimliklerini koruyarak bir yol arkadaşlığı yapmasını konuşuyoruz. Cumhur ittifakı bir seçim ittifakı değil, 15 Temmuz gecesi bir beka ve memleket meselesinin doğal sonucu olarak ortaya çıkan bir ittifaktır. Bunu nasıl yönetmek gerekir? Biz seçim büroları, çalışmaları, koordinasyonu nasıl olacak, ortak aday gösterdiğimiz yerlerde ne yapılacak, aynı yerlerde farklı adayların durumu nasıl olacak, bütün bunlar üzerine on maddelik bir genelge oluşturduk ve hem MHP hem de AK Parti teşkilatlarına bu genelgeyi gönderdik.

AK PARTİ VE MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDE

Bütün bunların amacı iki partinin konsolidasyonu ve ortak hareket etme becerisini en üst seviyeye çıkarmak. Her iki partinin de genel başkan yardımcıları olarak sürekli görüşme halindeyiz ve illerimize bir sorun çıktığı zaman "Birbirinizle konuşmak yerine AK parti ve MHP il başkanı bunu kendi genel merkezine iletsin, genel merkezler de bunu konuşsun" diyoruz. Çünkü bunu bir sistemle yönetebilirsiniz ve bu da bir süreç gerektiriyor haliyle.

İTTİFAKIN GÜZELLİĞİ MHP VE AK PARTİ’NİN TEMEL HASSASİYETLERİNİN AYNI OLMASI

Zor değil, sadece dikkatli olmak ve emek harcamak gerekiyor. İki farklı siyasi partinin bir arada olmasının güzellikleri de zorlukları da var. Güzelliği MHP ve AK Parti'nin temel hassasiyetlerinin aynı olması. Yerlilik ve millilik, ülkenin bekası, devletin muhafazası… Tüm bunlar müşterek olunan konular. Sahada gördüğüm şey, Cumhur İttifakı'nın siyasetin genetiğini değiştirdiğidir. Bütün dünyada ülke meselesinde tüm siyasi partiler tek yumruk olurlar. Siyasi meselelerde gerilim yaşarlar. Türkiye'de maalesef memleket ve ülke meselesinde, siyaset bir birliktelik oluşturmuyor.

15 Temmuz gibi bir saldırıya bile ‘Kontrollü darbe', diyen bir siyasi muhalefet var. AK Parti ve MHP memleket meselesinde kenetleniyor ve kendi siyasetlerinde de centilmen bir yol izliyor.

SAHADA HİÇBİR SORUN GÖRMÜYORUZ

Sahada hiçbir sorun görmüyoruz. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi biz asıl olan meydanların diline ve coşkusuna bakıyoruz. Gittiğimiz her ilde, geçen Erzurum'da bile —7 soğuğa rağmen muhteşem bir coşku, heyecan ve kalabalık vardı, herhangi bir sorun görmedik.”

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.