Akmescit'te Ukrayna'ya destek gösterisi

Akmescit'te Ukrayna'ya destek gösterisi

Referandumu bekleyen Kırım'da Ukraynalılar ilk kez organize halde başkentte sokağa çıktı. Yüzlerce kişi, Rus milislere teslim olmayan kışlanın önünde askere destek gösterisi düzenledi.

Ukrayna yanlıları Kırım’ın başkenti Akmescit’te (Simferopol) gösteri düzenledi.

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü coşkusuyla birleşen gösterinin adresi, Rus milislere teslim olmamasıyla ünlenen deniz kuvvetleri birliğinin önüydü. Çoğunluğunu Ukraynalıların oluşturduğu yüzlerce kişi, 10 gündür Rusya yanlısı sivil milislerin kuşattığı kışlanın önüne geldi. Kalabalığın artmasıyla Rusya taraftarları geri çekildi, aralarında her hangi bir sürtüşme yaşanmadı.

Kırım’da beliren siyasi değişimin başından beri ilk kez bu denli kalabalık bir şeklide bir araya gelen Rusya karşıtları, askeri birliğin önünde Ukrayna ve Kırım bayraklarıyla Moskova hükümetine tepki gösterdi.

Ellerindeki dövizlerle Rusya lideri Vladimir Putin’e tepki gösteren göstericiler, içerideki Ukraynalı askerlere de “Korkmayın, dayanın” sloganıyla mesaj verdi.

Eşi ve çocuğuyla birlikte gösteriye katılan İrana Turavska, “Hem 8 Mart’ı kutlamak hem de, Kırımlılara buranın Ukrayna’ya ait olduğunu hatırlatmaya geldik. Askerlerimizle gurur duyuyoruz, bu bayrak hala burada dalgalanıyor. Bizim amacımız barış içinde bir arada yaşayabilmek, gerilim ve işgal istemiyoruz” dedi.

Kışlanın önünde biriken kalabalığı gören birliğin komutanı Albay Igor Mamçur nizamiye kapısına çıktı ve kendilerine destek verenlere teşekkür etti.

Kalabalığın büyük sevgi gösterisinde bulunduğu komutan, görevlerinin birliği sonuna kadar korumak olduğunu belirtti, “Bundan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.



Ukraynalılar kadın askerlerin de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Binbaşı Kasuma Vadimavna,  “Bu insanlar bizim halkımız, biz onlara doğruluk ve dürüstlükle hizmet ettik. Onlar da bize bu karşılığı verdi” sözleriye gösteriyi değerlendirdi.

Gösteri de Kırım Tatarları da yer aldı. Bölgenin Ukrayna’da kalması için yapılan çağrıya destek verdi. Başkentte yaşayan Tatar topluluğunun merkezde ayrıca bir eylem yapması bekleniyordu, ancak bundan vazgeçildi.

Sık sık “Kırım ayağa kalk” ve “Burası Ukrayna” sloganlarının atıldığı gösteri Ukrayna milli marşının okunmasıyla sona erdi.

Rus yanlıları da destek gösterisi düzenledi

Rusya yanlıları da başkentin merkezi noktalarındaydı. Ancak korkulan olmadı, iki taraf zaman zaman karşılaşsa da tansiyon yükselmedi.



Moskova hükümetine destek veren ve Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını isteye kalabalık ise Başbakanlık binasının bulunduğu Lenin Meydanı’nda toplandı. Öncelikle 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle bir arada olduklarını belirten eylemciler, geniş meydanı Rusya bayraklarıyla donattı. Her yaştan insan meydandaki sahneden çalan müzik eşliğinde günün tadını çıkardı. 

Askeri gerilim tırmandı

Sokaklar gerilimden uzak olsa da, Rusya'yla Batı'nın karşı karşıya geldiği Kırım krizinde askeri tansiyon yükselebiliyor. 

Rusya yanlısı milisler Cuma gecesi  Kırım'ın güneyindeki Sivastopol'da bulunan Ukrayna füze birliğini işgal etti. Kamyonla kışlanın giriş kapısını kırmaya çalışan Rus güçleri, herhangi bir çatışma yaşanmadan birliğin kontrolünü ele geçirdi. 

Sivastopol, Rusya'nın Karadeniz filosunun büyük bölümünün demirliği olduğu deniz üssüne ev sahipliği yapıyor. 

Ukrayna sınır birliğinindeki yetkililerin verdiği bilgiye göre Rus milisler, Kırım'ın doğusundaki bazı karargahları da ele geçirdi, lojmanlarda kalan subayları gece yarısı aileleriyle birlikte dışarı attı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.