AKP'li eski vekil kaçakçılıktan ceza aldı

AKP'li eski vekil kaçakçılıktan ceza aldı

Eski Ulusal Çay Konseyi Kurucu Başkanı ve AKP eski milletvekili Ali Bayramoğlu 'çay kaçakçılığı' suçundan yargılandığı davada, 10 yıl sonra 7.8 milyon TL ceza ödemeye mahkum edildi.

Dokunulmazlığın yaktığı eski Rize milletvekili ve bir dönem Ulusal Çay Konseyi’nin (UÇK) Kurucu Başkanlığını da yapan Ali Bayramoğlu’nun 7.8 milyon lira para cezasına çarptırılmasına neden olan olaylar zinciri 2004 yılında ortağı Uğur Tekin ile birlikte devletten teşvik alarak çok yüksek kalite ve değişik nitelikte olduğu iddia edilen çay ithal etmesiyle başladı. Bu çaylarla yeni kaşık toz çay üreten eski milletvekili ile ortağının ürünü duyulan şüphe üzerine incelemeye alındı.

Çaylara el kondu

Yapılan incelemede çayın Türk normlarına uygun olmadığı belirlendi ve toz haline getirilerek ihraç edilecek olan bu çaylara Çerkezköy’de trende 30 Kasım 2004 tarihinde el konuldu. Çaylardan numune alındıktan sonra Bayramoğlu, gümrükten mallarını çekmeyi başardı. 2004 yılında Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede Ali Bayramoğlu ve Uğur Tekin kaçakçılık kanununa muhalefet ve haksız teşvik almakla suçlandı.

Önce beraat etti...

Ali Bayramoğlu Çerkezköy 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ithal ettiği çaylarla ilgili raporu rakibi olan Çay-Kur’un verdiğini, TÜBİTAK’ın verdiği raporda ise ürününün parçalanmış çay olduğunun belirtildiğine söyledi. Mahkeme bu savunmaların ardından her iki sanık hakkında 23 Mart 2006 tarihinde beraat kararı verdi. Bu karar Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından bilirkişi incelemelerinin yetersiz olması gerekçesiyle bozulunca dava yeniden görülmeye başlandı.

Samanımsı bitki sapı’

2011 yılında yeniden başlayan yargılamada Adli Tıp Kurumu, eski milletvekili Ali Bayramoğlu’nun çay olarak ithal ettiğini söylediği ürüne “Siyah renkte çok sayıda kurumuş bitki sapına benzer odunumsu yapı itibar eden ve samanımsı kokuda” nitelendirmesi yaptı. Bu rapor üzerine mahkeme sanıkların odunumsu yapıda olan çeşitli bitki köklerini çay adı altında gerçeğe aykırı belgeyi ibraz ederek ihraç belgelerini ödemediği ve devletçe uygulanan teşvikten yararlanarak haksız menfaat elde ettiğini ayrıca gümrük bölgesinden de gerçeğe aykırı beyanname düzenleyerek çıkarttığına kanaat getirdi.

Dokunulmazlık bu kez yaktı

Mahkeme davanın zaman aşımı süresinin 5 yıl uzatmayla 7 yıl 6 ay olduğuna dikkat çekerek, ortaklardan Uğur Tekin yönünden bu sürelerin dolduğuna,Bayramoğlu’nun ise milletvekili olması nedeniyle, vekil olarak geçirdiği sürenin zamanaşımını kestiğine dikkat çekti. Uğur Tekin hakkındaki dava düştü, Bayramoğlu’na ise 7 milyon 865 bin 50 TL adli para cezası verdi. Aynı zamanda resmi belgede sahtecilik suçundan da yargılanan eski milletvekili, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay’ın onarsa Bayramoğlu, 20 ay hapis yatacak.

Cezaevine girdi, hapis yattı

Mahkeme tarafından verilen para cezası yanlış muhtarlığa gidince kararın temyiz süresini geçiren ve para cezasını ödemeyen Bayramoğlu’nun kararı kesinleşti. Yurtdışından dönerken 2012 Eylül ayında havalimanında polis tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.