Ali Hikmet İnce ile 'Pazar Sohbeti': Hitler’in kalbini çalan Yahudi dilberi

Ali Hikmet İnce ile 'Pazar Sohbeti': Hitler’in kalbini çalan Yahudi dilberi

Stepfanie Isak, uzun bir ömür sürdü, denilebilirdi. Gözlerini kapattığında 86 yaşındaydı. Bir rivayete göre Hitler tarafından sevildiğini hiç öğrenmedi. Bir başka rivayete göreyse, ilk gençlik aşkının dünyaya kafa tutan adam olabileceğine hiç inanmadı.

Nazi lideri Adolf Hitler, Avusturya’da geçirdiği ilk gençlik yıllarında Yahudi asıllı Stefanie Isak adlı olağanüstü güzel kıza âşıktı, ama duygularını açıklayacak cesareti kendisinde bulamadı. Hitler, sevgilisini kaçırmayı ve intihar etmeyi bile düşündü.

Avusturya’nın Linz yakınlarında, 20 Nisan 1889’da doğan Hitler’in ilk gençliği Linz ve Viyana’da geçti. 1904 yılında, - Hitler henüz 15 yaşında iken! - hayatının ilk aşkını bulduğuna inandı. Hitler’i iliklerine kadar titreten, dilini düğümleyen güzel kız bir Yahudi idi ve adı Stepfanie Isak’tı. Uzun boylu, ince, uzun dalgalı sarı saçlıydı. Çok güzel mavi gözleri vardı. Ailesi soylu ve epey de zengindi. Günün modasını takip edebiliyordu; çok şık giyin(ebil)iyordu.

Şehrin ana caddelerinin birinde yürürken karşılaşmışlar ve Adolf, Stepfanie’yi görünce büyülenmişti. Cadde, gençlerin volta atıp tanışmalarına vesile olmasıyla biliniyordu. Genç Adolf, çocukluk arkadaşı August Kubizek’e kızı göstermiş, 'Biliyor musun ona aşığım,' demişti. Hitler’in maddi durumu iyi değildi. Üstü başı dökülüyordu; modaya uygun giyin(e)miyordu.

Anılarını ‘The Young Hitler I Knew’ (Tanıdığım Genç Hitler) adlı kitapta toplayacak August Kubizek, Hitler’in kızla yakınlık kuramadığını açıklayacaktı. Bir defa kaldırımda yürürken karşılaşmışlar ve güzel kız, Hitler’e bir defa gülümsemişti. Hitler, sevinçten göklere uçmuştu. Kubizek’in anlattığına göre, 'Görüyor musun o da bana âşık,' diye bağırmıştı.

Kubizek, The Young Hitler I Knew (Tanıdığım Genç Hitler) adlı anı kitabında olayı anlatmıştı:

“Linz kentinde o dönem kızların dolaştığı Landstrasse Caddesi’nde Adolf ile birlikteydik. Birden koluma yapıştı. O sırada annesiyle dolaşan Stefanie’yi göstererek, ‘Şu sarışın, ince kızı tanıyor musun?’ diye sordu. Ben de tanımadığımı söyledim. Sonra her gün aynı saatte oradan geçmesini bekledik. O günden sonra Adolf, kızdan gözünü ayıramaz oldu. Artık bambaşka bir insandı. Ancak genç kızın süslü üniformalarla dolaşan subaylarla bakışmasına deliriyordu. Bir türlü açılamıyordu. Uzun bir süre sonra, nihayet kızdan bir bakış alabildi. Onu hiç bu kadar mutlu görmemiştim!’

Hitler, kızın kendisine bakmadığı zaman aşırı asabileşiyor, dünyayı yakacak gibi oluyordu. Geceler boyu Stepfanie’nin başka bir erkeğe ilgi duyup duymadığını düşünüyor, sinir krizlerine giriyordu. Stepfanie, çok güzel dans ediyordu. Genç Hitler de, sevdiği kızın yabancıların kollarında vals yapmasına tahammül edemiyordu. Bir defasında Kubizek’e, 'Sağır olduğunu ve dans eden insanların arasında bulunduğunu düşünsene. Bu kişilerin hareketlerini görüyorsun. Salondaki insanların yaptıkları aptalca gelmez mi? Asla dans etmek istemiyorum! Anlıyor musun? Eğer Stefanie karım olursa, o da dans etmeyecek,' demişti.

Hitler gözü kara âşıktı. Kendisine yüz vermeyen Yahudi güzeli kaçırmayı düşündü. Gençlik arkadaşı August Kubizek’den yardım istedi. Planı gerçekleşmeyince, morali bozuldu ve intihar etmeye kalkıştı. Yüksek bir tepeden Tuna nehrine atlayacak ve hayatına son verecekti!

Kubizek’in yakın arkadaşı Hitler’in gençlik yıllarını anlattığı kitabı, Naziler iktidara gelince yasaklandı. İddia doğruysa, kütüphanelerdeki nüshaları bile toplatıldı. ‘Führer’in ilk gençlik aşkının bir Yahudi dilberi olması, aleyhinde kullanılabilirdi!’ Kitabın ilk basımının bir kopyası yıllar sonra Londra’da ortaya çıktı. İngilizce’ye çevrildi ve yayınlandı. Böylece ‘Nazi kasabı’, ‘Yahudi katliamcısı’ vb. gibi sıfatlarla tarihe geçen Adolf Hitler’in kalbini bir Yahudi güzeline verdiği saklanamadı.

Acaba Hitler, aşkına karşılık vermeyen güzel Stefanie Isak’ın acısını soydaşlarından mı çıkarmıştı?

 

Ali Hikmet İnce
Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.