Aliyev açıkladı: Nahçivan koridoru açılıyor, Türkiye ile Azerbaycan birleşiyor

Aliyev açıkladı: Nahçivan koridoru açılıyor, Türkiye ile Azerbaycan birleşiyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye, Nahçivan ve Azerbaycan arasında Ermenistan topraklarından geçecek bir demiryolu inşaatına başlanacağını duyurdu.

Bakü’de önemli bir görüşmeden sonra beklenen açıklama yapıldı.

Bugün (31 Aralık 2020 ) Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı kabul eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yapılan ortak basın toplantısında, Ermenistan topraklarından geçecek ve Türkiye, Nahçivan, Azerbaycan’ı birleştirecek bir demiryolu inşaatının başlayacağını duyurdu.

Aliyev, demiryolunun Ermenistan sınırındaki Horadiz kasabasından Zangilan'a uzanacak bir hat üzerinde planlandığını söyledi.

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, demiryolunun yapımının en fazla 2 yıl süreceğini belirten Aliyev, "Ancak bu tarihi beklemememiz gerektiğini ve malların Horadiz'e trenle oradan da tırlarla taşınabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Dağlık Karabağ'da Ermeni işgaline karşı başlatılan savaşta, Azerbaycan ile Ermenistan 44 gün savaşmış ve savaş Ermenilerin ağır yenilgileri ile son bulmuştu.

Yapılan barış anlaşması gereği, Türkiye ile Azerbaycan’ı birleştirmek için, Ermenistan topraklarında bulunan Zengezur’dan bir koridor açılması karara bağlanmıştı.

10 Kasım'da imzalanan bu barış anlaşmasına atıfta bulunan Aliyev, "Böylelikle anlaşmanın önemli bir parçası olan Nahçıvan Koridoru'nun açılışı hayata geçirilecek" dedi.

Aliyev, söz konusu ticari yolda hangi ürünlerin taşınacağına ilişkin ise bilgi vermedi. Petrol ve doğal gaz ile birlikte şeker, mey ve metal Azerbaycan ihracatında büyük bir ağırlık oluşturuyor. İfadelerini kullandı.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.