Alman basını, Cem Özdemir'i konuşuyor

Alman basını, Cem Özdemir'i konuşuyor

Almanya'da Yeşiller Partisi'nin Eş Başkanı Cem Özdemir'in görevini bırakacak olması Alman medyasında haber ve yorumlarla değerlendirildi.

Yeşiller Partisi'nin önde gelen ismi Cem Özdemir'in sorumlu görevlerden çekilecek olmasını "düşündürücü" bulan Stuttgarter Zeitung, "Tam da siyasi kariyerinin doruğundayken çevre partisinin şefi siyasetten kızağa alınmış oluyor" yorumunu yapıyor. Gazete, DW Türkçe'nin yansıttığı değerlendirmesini şunları da yazdı:

"Neredeyse silinmek üzere olan Yeşiller'e, partisinin birinci sıradan adayı olarak gayet iyi bir federal seçim sonucu armağan etmiş olması, üçlü koalisyon görüşmeleri sırasında iyi bir performans göstermesi ve geleceğin ilk Türkiye kökenli federal bakanı olarak görülmesi şimdi artık hiçbir şey ifade etmiyor. Burada belli olan şu; Yeşiller'in en sevilen federal politikacısı ki ondan daha fazla sevilen sadece Stuttgartlı Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann'dır, gelecekte çevreci federal politikalarda ikincil rol oynayacaktır. Bir parti bu kadar mı aptal olur?"

-FRANKFURTER RUNDSCHAU: YEŞİLLER SOL LİBERAL BİR GÜCE DÖNÜŞMELİ-

Frankfurter Rundschau Gazetesi de Yeşiller Partisi'nin eş başkanları Cem Özdemir ile Simone Peter'in görevlerini bırakacak olmalarından hareketle Yeşiller Partisi'nin yenilenmesi ve sol liberal bir kimliğe bürünmesi gerektiğini savundu. Gazete, şu görüşleri dile getirdi:

"Şu anda halen görev başında olan Yeşiller Partisi'nin sağ ve sol kanadından oluşan yönetiminin Hristiyan Birlik partileri ve Liberal Hür Demokrat Parti ile üçlü koalisyon projesi suya düştüğüne göre çevreci partinin artık bir an önce kendini yenilemesi gerekmekte. Yeşiller'in Hür Demokrat Parti FDP'nin bugün artık arzu etmediği, sol liberal bir siyasi güce dönüşebilmesi için hem solcu hem de liberal düşünebilen kafalara ihtiyacı bulunmakta."

-NORDWEST ZEİTUNG: FARKLI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR-

Nordwest Zeitung Gazetesi ise Yeşiller'in eski geleneklerini terk edip başarılı bir yönetimin nasıl olacağına odaklanmaları gerektiğine işaret ederken, "İnsanlar eski siyasi kabukları kırmak istiyor, eski parti içi çatışmalardan usanmış durumda. Yeşiller'in bu durumu mutlaka göz önünde bulundurmaları ve Ocak ayı sonunda yapılacak parti kongresinde parti yönetimini belirlemede eski statik yapılandırmalardan uzaklaşmak isteyip istemediklerine karar vermelidirler" dedi. Gazete şu görüşleri de dile getirdi:

"Bugüne kadar bir sağ, bir de sol kanattan, bir erkek bir de kadın temsilcinin parti yönetimine getirilmesi uygun bulunmaktaydı. Ama artık sorunların daha da arttığı bir dönemde farklı çözümler gerekiyor. Belirleyici olması gereken şey en iyi kadın ya da erkek politikacının parti başkanlığına getirilmesidir. Tam da şimdi, Yeşiller'in hedefe ulaşmaya az kalmışken, üçlü koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğraması sonucu hükümetten uzak kaldıkları şu anda muhalefette başarılı olmaları elzem olmuştur.”

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum