Almanya Bildiğimiz Gibi: Peşmergeyi Tekrar Eğitmeye Başladı

Almanya Bildiğimiz Gibi: Peşmergeyi Tekrar Eğitmeye Başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi' (IKBY) yapılan bağımsızlık referandum sonrasında Peşmerge'ye askeri desteği tamamen kesen Almanya, eğitimlerini tekrardan yapmaya başladı.

Almanya Savunma Bakanlığı, IKBY'deki bağımsızlık referandumu sonrası patlak veren krize rağmen silah takviyesi konusunda kendilerine verilen teminatı esas olarak aldıklarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Peşmerge'ye gönderilen silahların sadece IŞİD'e karşı mücadelede kullanılacağına dair vermiş olduğu güvence dikkate alındığı söylendi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü yapmış olduğu açıklamada, 'savaş bölgesinde her bir silahın nerede bulunduğunun takibini yapmanın mümkün olmadığını, fakat Kürtlerin federal hükümete güvence verildi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, 'bu anlaşmanın ihlal edileceği konusunda şüphe duymalarına sebep olabilecek bir gerekçe bulunmadığını' belirtti. Sözcü, mevcut durumun yakından takip edildiğini de sözlerine ekledi.

13 EKİM'DE ASKIYA ALINDI

Eğitim programı, Kerkük'teki gerginlik sebebiyle 13 Ekim'de askıya alınmış, kararın gerekçesi olarak, bölgede tırmanan gerilimin askeri boyuta taşınması ve siyasi belirsizlik gösterilmişti. 

BAĞDAT ALMAN YAPIMI SİLAHLAR IRAK ORDUSUNA KARŞI KULLANILIYOR

Öte taraf Bağdat yönetimi, Peşmerge güçlerinin Alman yapımı MILAN anti tank füzelerini, Kerkük'ün Altınköprü kasabasındaki çatışmalarda Irak ordusuna karşı ateşlediğini ve can kaybı yaşandığını iddia etti.

Peşmerge güçleri MILAN anti tank füzelerini kullandıkları yönündeki suçlamaları reddediyor.

Alman ordusu Peşmerge'ye verdiği askeri eğitim misyonunun süresi 2018 Ocak ayı sonunda bitiyor.

24 Eylül'de yapılan genel seçimlerinden sonra Hıristiyan Demokratlar, Yeşiller ve Liberal Hür Demokratlar arasındaki koalisyon görüşmeleri uzun olabileceği, bu sebeple misyonun süresinin üç ay uzatılabileceği söyleniyor. 

Yeşiller Partisi, Kuzey Irak'ta siyasi ve askeri gerginlik sebebiyle programın bitirilmesi taraftarı.

Kaynak:DW Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.