Almanya'da koronavirüs test sayısını fazla gösteren şirketlere soruşturma

Almanya'da koronavirüs test sayısını fazla gösteren şirketlere soruşturma

Almanya'da birçok merkez hızlı koronavirüs testi yapıyor. Bu merkezler yaptıkları testler sayısınca yasa uyarınca devletten para alıyorlar.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin bir hükümet sözcüsünden aktardığına göre, Bochum Savcılığı, hızlı koronavirüs testleri sunan bir şirkete bağlı özel merkezlere ve evlere baskın düzenledi. Haftalık Wertshaft Voche dergisine göre, Lübeck'teki Cumhuriyet Savcılığı da "hızlı koronavirüs testi ve fatura kesme" ile ilgili bazı merkezlere dolandırıcılık soruşturması başlattı. Bu bağlamda Köln'deki sağlık yetkilileri, dün, bir merkeze değerlendirme yapmak üzere habersiz bir şekilde ziyaret gerçekleştirdi.

Bu testler, koronavirüs testlerini hızlandırmayı amaçlayan federal bir yasa uyarınca birkaç hafta boyunca vatandaşlara ücretsiz olarak sunuldu. Yasa, devletin bir test için 18 avroya kadar ödeme yapmasını öngörüyor, ancak birkaç Alman medya kuruluşu son günlerde denetimin sağlanamadığını ve bunun imkansızlığını belirtti. Özellikle de merkezlerin, test yaptıran kişilerin isimlerini veya fatura gibi herhangi bir belgeyi göstermek zorunda olmaması nedeniyle denetimin imkansız olduğu ifade ediliyor. Test merkezlerinin herhangi bir kanıt göstermeden test sayısını vererek para aldıkları belirtiliyor.

Bir grup gazeteci, usulsüzlükleri ortaya çıkarmak için çeşitli merkezlerde teste gelen kişileri sayarak, yetkililere gönderilen rakamlarla karşılaştırdı. Sonuç olarak, bir merkez 100 yerine 422 test yaptığını belirtirken, bir şirket ise bir günde 550 yerine bin 743 test yaptığını söyledi.

Basında yer alan bilgilerin ardından Münster şehri, Almanya'nın 30'dan fazla şehrinde yaklaşık 50 merkez işleten bir şirketin test yapabilme ruhsatını iptal etti.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.