Altılı masada 'dörtlü kırılma'! Ortakların rahatsızlığı ayyuka çıktı

Altılı masada 'dörtlü kırılma'! Ortakların rahatsızlığı ayyuka çıktı

Altılı masanın 6 Ocak'ta yapacağı toplantı öncesi, Kılıçdaroğlu ile Akşener'in Ahlatbel'de yaptığı “kriz” toplantısının masanın diğer ortaklarında rahatsızlık yarattığı iddia edildi.

Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası sonrası Saraçhane’de ortaya çıkan görüntüler, Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener arasında tansiyonu yükseltmişti. Kılıçdaroğlu Almanya gezisindeyken Akşener’in öne çıktığı süreç, “İmamoğlu’nun adaylık ilanı” olarak yorumlanmıştı.

İki lider arasındaki kriz, geçen günlerde Ahlatlıbel zirvesinde ele alındı. İkili zirvesinin altı masanın diğer ortaklarında rahatsızlık yarattığı öne sürüldü.

Bu yönde bir siyaset kulisi de HaberTürk yazarı Bülent Aydemir’den geldi.

 

Aydemir, “6’lı masada 4’lü kırılma” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

 

“Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi belki bazı konularda sorunların çözülmesine vesile olmuştur ancak 6’lı masanın diğer 4 partisinde ciddi rahatsızlığa yol açtı. “Madem iki lider oturup bazı kararlar alıyor. O zaman masanın ne önemi var? Hani bütün meseleler masada konuşulacaktı? Sadece bu iki lider var ve her şeyi onlar çözüyor bakış açısı yanlış! Birçok mesele komisyonlara verdiğimiz destekle çözülüyor ve çok önemli politikalar hazırlanıyor” diye serzenişte bulunuyor 6’lı masanın 4’lüsü…

Bu arada Kılıçdaroğlu, İyi Parti’nin açıklamalarından rahatsızlığını dile getirirken, Akşener ise İstanbul ve Yalova seçimlerinin tekrar edilmesini öneren Kılıçdaroğlu’na tepkisini ortaya koymuş. Kibar bir dille, “Böyle bir şeyi gündeme getirmeniz doğru değil. İktidara can simidi, siyasi malzeme vermek demek” ifadesini kullanmış.

Cumhurbaşkanı adayının kim ya da kimler olacağı konusunda ise CHP ve İyi Parti merkezli iki yaklaşım hâkim. Masanın diğer bileşenleri daha uyumlu ve ortak karara daha yatkın görünüyor.

Masanın dört bileşen partisi, kendi politikalarını ve yaklaşımlarını ortaya koymak isteyebilir. Akşener’in, hızlıca, 6 ay içinde parlamenter sisteme geçilmesi önerisi ve “Ben başbakan olmak istiyorum” sözüne karşılık bu partiler, “Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmek için gerekli hazırlıklar yapılmalı. Bunun için süreye ihtiyaç olabilir” diyerek, 5 yıl boyunca sistemin sürdürülmesini isteyebilir. Bu, Akşener’in siyasi hamlesine ya da elini pazarlığa açma isteğine karşılık siyasi hamle olarak görülüyor. 6’lı masanın 4 partisi, 5 Ocak buluşmasında, “Bugüne kadar hassas davrandık. Biz sustuk, onların oyları yükseldi. Artık kendi politikalarımızı sürdürebiliriz. Masaya halel gelirse bu bizim problemimiz değil” diyebilir…

4 parti, İyi Parti’nin Kılıçdaroğlu’nu ikili görüşme masasına çekmesine tepkili. “Bir şey konuşulacak ise masada konuşulsun. Toplantı tarihi bu kadar yakınken, bu yemek ne anlama geliyor?” değerlendirmesini yapıyorlar.

Bu sistemde bir puanın, hatta bir oyun bile önemine işaret eden partiler, Akşener’in, “Bizim kimseye vefa borcumuz yok. Varsa bile bunu ödedik” yaklaşımından rahatsız. Son seçimde Akşener’in adaylığının birinci turda Erdoğan’a kazandırdığını hatırlatıyorlar. Ayrıca CHP’den vekil transferi olmasaydı İyi Parti’nin bugün bu noktada olamayacağını, meşruiyet problemi yaşayacağını söylüyorlar. Akşener’in adaylık ısrarı ve Mansur Yavaş’ın kazanamayacağı için İyi Parti yerine CHP’den aday gösterilmesi gibi hatırlatmalar yapılıyor.”


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.