Amerika’da binlerce kişi sokağa döküldü

Amerika’da binlerce kişi sokağa döküldü

ABD’nin Minneapolis kentinde beyaz bir polis memurunun George Floyd adlı siyah vatandaşı boynuna diziyle bastırarak öldürmesi protesto gösterilerine yol açtı.

ABD’nin Minneapolis kentinde beyaz bir polis memurunun George Floyd adlı siyah vatandaşı boynuna diziyle bastırarak öldürmesi protesto gösterilerine yol açtı.

Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde polis, elleri kelepçeli olan George Floyd’un dakikalarca boynuna bastırırken Floyd'un "Nefes alamıyorum" dediği duyuluyordu.

 

george-floyd3.jpg

Olay sonrasında gözaltı işlemini yapan dört polis memuru görevden alındı, binlerce kişi ise olayın meydana geldiği bölgenin yakınında bir gösteri düzenledi. Gösteri baştan sakin geçse de sabaha doğru kontrolden çıktı.

Minneapolis Star-Tribune gazetesinin haberine göre polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etti. Protestocular da polise su şişesi attı.

 

george-floyd2.jpg

"Amerika'da siyah olmak idam cezası olmamalı"

Minneapolis polis şefi Medaria Arradondo gazetecilere yaptığı açıklamada olayla ilgili soruşturmanın Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından üstlenildiğini söyledi. Belediye Başkanı Jacob Frey de soruşturmanın sonucu ne olursa olsun George Floyd’un öldürülmesinin haksız olduğunu ve olayda ırkın rol oynadığını söyledi. "Amerika’da siyah olmak bir idam cezası olmamalı" diyen Frey "Beş dakika boyunca beyaz polis memuru diziyle siyah adamın boynuna bastırdı. Beş dakika boyunca. Birisi yardım isteyince yardım etmelisiniz" ifadelerini kullandı.

 

george-floyd4.jpg

Belediye Başkanı Frey Twitter üzerinden yaptığı açıklamada da olayla ilgili dört polis memurunun görevden alınmasının yerinde bir uygulama olduğunu söyledi.

Olay 2014 yılında New York kentinde Eric Garner adlı silahsız siyah vatandaşın polis tarafından gözaltı sırasında öldürülmesini hatırlattı. Polisin kafasını yere bastırdığı Garner’ın son sözleri de "Nefes alamıyorum" olmuştu.

40 yaşlarındaki George Floyd’un sahtecilikle ilgili bir soruşturma kapsamında aranan bir kişinin profiline uyduğu gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındığı belirtiliyor.

Peki, George Floyd kimdir? Olay nasıl yaşanmıştı?

ABD’nin Minnepolis eyaletinde gözaltına alınmak istenen Floyd’un elleri ters kelepçelenerek yere yatırılmasının ardından bir polis boyun bölgesine diziyle tüm gücüyle bastırdı.

Floyd duyduğu acı sonrası “nefes alamıyorum” sözlerini kullansa da ABD polisi geri adım atmadı. Çevrede olan ve olayı görüntüleyen kişiler de polisi uyararak Floyd’un nefes alamadığını belirtti. Bir süre sonra Floyd’un hareketsiz kalmasının ardından çevredekiler polislerden onun nabzını kontrol etmesini istedi.

Sağlık görevlileri sedyeyle Floyd’u almaya gelene kadar ABD polisi dizlerini Floyd’un boynundan çekmedi.

Minneapolis polisi gözaltına alınan kişinin daha sonra ‘tıbbi problemden’ dolayı öldüğünü açıkladı. Görüntülerde adamın bir süre sonra hareket etmediği görülüyor. İsmi açıklamayan şüphelinin Hennepin bölgesindeTıbbi Merkeze kaldırıldığı ve daha sonra vefat ettiği belirtildi.

Sosyal medyada çok konuşuldu, Türkiye’den de tepkiler geldi

Akıllara durgunluk veren ABD polisinin bu ırkçı yaklaşımı tüm dünyada ve Türkiye’de de oldukça büyük tepki topladı. Olay #georgefloyd etiketi ile Twitter’da TT olurken tepkiler çığ gibi büyüdü.

 

youtube2-004.jpg

 

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.