Anayasa teklifi hazırladı! Rusya, Kırım'ı kendi topraklarına katacak

Anayasa teklifi hazırladı! Rusya, Kırım'ı kendi topraklarına katacak

Kırım Kalkınma Vakfı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Genel Başkanı Ünver Sel küstah açıklamalarda bulundu. Sel, Kırım’ın ilelebet Rusya toprağı olabileceğini söyledi.

Rusya, işgal ettiği Kırım'ı kendi topraklarına katmak için Anayasa teklifi hazırladı

Kırım topraklarını yasa dışı bir şekilde ilhak eden Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya topraklarının devrinin yasaklanması teklifini değerlendirdiğini açıklaması, söz konusu maddenin anayasada yer alması ihtimalini beraberinde getirdi.

 

'KIRIM RUSYA TOPRAĞI OLABİLİR'

 

Peki, söz konusu teklifin yasaya girmesi durumunda bunun Kırım’a etkisi ne olur?

 

Konuyu değerlendiren Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu, Kırım Kalkınma Vakfı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Genel Başkanı Ünver Sel küstah açıklamalarda bulundu.

Sel, Rusya’nın anayasa değişikliğine hazırlandığı bir dönemde gündeme gelen bu teklif yasalaşırsa, Kırım’ın ilelebet Rusya toprağı olacağı da tescillenmiş olacağını söyledi.

Sel “15 Şubat tarihinde Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya topraklarının devri konusunda açıklamada bulunarak bunun anayasada yer alması gerektiğini söyledi. Bu açıklama önemli çünkü Rusya yakın zamanda anayasa değişikliği için halk oylamasına gidiyor ve anayasada nelerin değişeceği başta hukukçular olmak üzere meselenin muhataplarıyla istişare ediliyor. Bu teklifin yasalaşması, doğrudan Kırım’ı ilgilendirir. Başkan Putin, 2014 yılında Kırım'ın halk oylamasıyla Rusya'ya bağlanmasının ardından Kırım konusunun bittiğini açıklamıştı. Bu teklifi değerlendirdiğini söylemesi de, Putin’in bu konudaki kararlılığının sürdüğünü gösteriyor. Teklifin anayasada yer alması, halkın kararını anayasa ile tescilleyerek Kırım’ın ilelebet Rusya toprağı olmasını garanti altına alacak” dedi.

16 Mart 2014'te yarımadanın kaderini belirleyecek referandum Rus yanlısı silahlı milislerin baskısı altında yapıldı. Yeşil adamların gölgesindeki sözde referandumda Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde karar çıktı.

Referandum ile Rus yanlısı olmayan Kırım Tatarı ve Ukraynalılar maruz kaldıkları baskı nedeniyle yarımadayı terk etmek zorunda kaldı.

Rusya ise bu kararın hemen ardından 21 Mart 2014'te Kırım'ı Rusya'ya bağlamak için imza töreni düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de düzenlenen törende, "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı. Böylece Kırım ve Sivastopol'ün Rusya tarafından yasa dışı ilhakı resmen onaylanmış oldu.

Dünyada pek çok ülke gibi Türkiye de bu yasa dışı ilhakı tanımadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin zor günlerde Ukrayna'nın yanında olduğunu belirterek, ülkenin sınır dokunulmazlığı ve Kırım dahil toprak bütünlüğünü desteklediğini vurguladı. Kırım Tatarlarının durumunun Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye, Kırım'ın illegal ilhakını tanımamaktadır ve tanımayacağını da güçlü bir şekilde vurgulamıştır.” dedi.

 

'KIRIM'IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMIYORUZ'

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz." diyerek her fırsatta Türkiye'nin bu konudaki duruşunu yineledi.

Kırım'ın Rus yönetimine geçmesinden sonra 26 Şubat mitingi bahane edilerek başta yöneticileri olmak üzere Ukrayna yanlısı Kırım Tatarları baskı altına alındı, hakları ihlal edilmeye ve tutuklanmaya başladı.

Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve bazı Kırım Tatar Milli Meclisi yöneticilerine Kırım'a giriş yasağı konuldu.

Kırım Tatar Milli Meclisi kaynaklarına göre, çoğunluğu Kırım Tatarı 11 kişi hayatını kaybetmiş şekilde bulundu, kaybolan 15 kişiden ise hala haber alınamıyor.

Rus mahkemesince Kırım Tatarlarının iradesini temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) aşırıcı örgüt kapsamına alındı ve faaliyetleri yasaklandı.

Rus güvenlik güçlerince Kırım Tatarlarının evlerine, camilere, okullara baskınlar yapıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (Human Rights Watch) Ukrayna raporuna göre Rusya'nın Kırım'ı 2014'ten bu yana işgal ettiği belirtilerek, Ukrayna yanlısı görüşlerini gizlemeyenlerin takibe alındığı ifade edildi.

Rapora göre yarımadanın işgaline karşı çıkan Kırım Tatarlarına Rus makamları sahte terör ve aşırıcılık suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Kırım Tatarları tacize maruz kaldı, evleri arandı, tutuklandı ve sorguya çekildi.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.