'Anne-baba' demek yasaklandı

'Anne-baba' demek yasaklandı

İngiltere’de Yerel İdareler Kurumu, kendisine bağlı yerel yönetimlerde anne, baba, bay, bayan, göçmen, evsiz, yabancı, azınlık vb. kelimelerin kullanılmasını yasakladı.

İngiltere Yerel İdareler Kurumu Şefi Mark Lloyd CBE, kuruma bağlı 339 İngiliz ve 22 Galli yerel yönetim birimine e-mail göndererek, yasaklı kelimelerin listesini iletti.

“Her kadın doğurup anne olamıyor, her baba aslında erkek değil. Cinsiyetçi, saldırgan ve dışlayıcı ifadelerden kaçınmamız lazım. İnsanlarda travma oluşuyor.” prensibini benimseyen kurum, başta anne ve baba olmak üzere, bir dizi kelimenin, yerel yönetim birimlerinde kullanımını yasakladı.

Bu uygulamaya göre anne ve baba yerine “doğuran ebeveyn” ve “ebeveyn” ifadeleri kullanılacak. “Kapsayıcı ve herkesi dahil eden bir dil” temalı liberal dünya görüşünü savunan kurum, “Anne ve baba gibi kelimeler, özellikle LGBT bireyleri dışlanmış hissettiriyor. Onların da kendini toplumun bir parçası olarak hissetmesi için bir dizi önlemler alıyoruz. Evsizler, yoksullar ve göçmenler de dışlanmış hissetmemeli.”

 

“GÖÇMEN” DEMEK BİLE YASAK


İngiliz The Sun gazetesi, yasaklı kelimelerden bazılarını yayınladı:

 

Anne
Baba
Homoseksüel
Lubunya (Queer)
Beyaz ırk
Azınlık
Yabancı
Oryantalist
Engelli
İkinci nesil
Tekerlekli sandalyeye mahkum
İhtiyaç sahibi
Yoksul mahalle
Fiziksel engelli
Evsiz
Vasıfsız işçi
Sakat


ÇALIŞANLAR TEPKİLİ


İngiltere’nin yerel yönetimlerinde çalışanlar, karara tepki gösterdi.

Batı’da “woke”, Türkçesiyle “gözü açılmış, uyanık” anlamına gelen kimlik siyasetini işaret eden kaymakamlık ve valilik çalışanları, “Liberal fikirlerden gına geldi. Yasaklı kelime listesi tamamen saçmalık” dedi.

Özellikle Anglo-Sakson ülkeleri olan ABD ve İngiltere’de, kimlik siyaseti temelli liberal görüşlere tepki her geçen gün artıyor. ABD’de 2016 seçimlerinde Donald Trump’a oy verilmesinin en büyük gerekçelerinden birisi olarak, halkın bu duruma tepki göstermesi olduğu birçok defa ifade edildi.

 

KURUM KENDİSİNİ HAKLI GÖRÜYOR


Yasaklı kelime listesi yayınlayan İngiltere Yerel İdareler Kurumu, “Bazı insanlar bu kelimeleri duyunca travmatik oluyor. Travmaları canlanıyor. Herkesin kendisini topluma ait hissettiği, kapsayıcı bir dil kullanarak bunun önüne geçebiliriz” dedi.


Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.