Arab News: Suriye'nin barış yolu Soci'den geçebilir

Arab News: Suriye'nin barış yolu Soci'den geçebilir

Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin Çarşamba günü Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştireceği Suriye konulu zirve merak uyandırdı. Bölge medyası, buluşmanın zamanlanmasını "anlamlı" buluyor ve Suriye'deki barış yolunun Soçi'den geçebileceğini söylüyor.

Suudi Arabistan'da yayımlanan Arab News Gazetesinin yer verdiği bir makalede, "Suriye'de barış yolunun Soçi'den geçebileceği" tezi işleniyor.

Suriye'de barışa arabuluculuk yapmaya çalışan İran, Türkiye ve Rusya liderlerinin Cenevre'de yapılacak yeni tur görüşmeleri hemen öncesi Soçi'de toplanacağına işaret edilirken, "Zamanlama anlamlı çünkü Suriye yine kaynıyor, Şam'ın dış mahallerindeki olaylar durumu zorlaştırıyor ve isyancı grupları Suriye'deki dört çatışmasızlık bölgesindeki sağlanan ateşkeslerini tehdit ediyor" deniliyor. Makalade şu değerlendirme de yapılıyor:

"Rusya, İran ve Türkiye barış sürecini ele alırken sanki Cenevre görüşmeleriminin başarısı veya başarısızlığa bağlı olarak farklı senaryolara yönelik bir strateji seçecek ve gelecek ay Rusya savunma Bakanlığınca düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Konferansı'nın olası sonuçlarını görüşecek."

-KARŞIT TARAFTA BULUNMALARINA RAĞMEN İŞBİRLİĞİ YAPIYOR-

El Cezire İngilizce ise Soçi Zirvesi'ne dikkat çektiği haberine toplantıda Suriye'nin ele alınacağını belirterek giriyor ve zirveye katılacak üç ülkenin Astana görüşmelerinde Suriye'de ateş kes sağlanmasına arabuluculuk yaptıklarını hatırlatıyor.

Haberde üç ülke arasındaki "İşbirliğinin, Türkiye'nin halen resmi olarak, Suriye ihtilafında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya ve İran'ın karşı tarafında yer almasına rağmen yapıldığının" altı çiziliyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.