Avrupa'ya iltica başvurusu yüzde 43 azaldı

Avrupa'ya iltica başvurusu yüzde 43 azaldı

Avrupa İltica Destek Ajansı (EASO) verilerine göre, Avrupa'ya 2017 yılında iltica başvurusu yapan kişi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 43 azaldı.

Çoğu Suriyeli 1 milyondan fazla sığınmacının Avrupa'ya girdiği 2015'ten bu yana iki yıl art arda iltica başvurusunda azalma görüldü. Avrupa'ya 2017 yılında iltica başvurusu yapan kişi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 43 azaldı.

-İLTİCA BAŞVURUSU YAPAN KİŞİ SAYISINDA YÜZDE 43’LÜK AZALMA-

Böylece, çoğu Suriyeli 1 milyondan fazla sığınmacının Avrupa'ya girdiği 2015'ten bu yana iki yıl art arda iltica taleplerinde azalma görülmüş oldu.

Avrupa'ya iltica etmek isteyenlerin yaklaşık 100 binini Suriyeliler oluştururken, bunu sırasıyla 49 bin 630 ile Iraklılar, 47 bin 248 ile Afganlar ve 41 bin 890 ile Nijeryalılar takip etti.

Öte yandan EASO, 2017'deki iltica başvurularından yüzde 40'ının kabul edildiğini bildirdi.

SIĞINMACI MUTABAKATININ YANSIMASI-

AB ve Türkiye arasında sığınmacı mutabakatı imzalanmadan önce 2015 yılında Doğu Akdeniz rotasından giriş yapan sığınmacı sayısı 885 bin 386 iken, 2016'da bu sayı 182 bin 534'e gerilemişti. Sığınmacı sayısındaki düşüş iltica başvurularındaki azalmaya da doğrudan etki etti.

Mülteci krizinin patlak verdiği ve Türkiye ile mutabakat imzalanmadan önce AB'ye Doğu Akdeniz rotasından yasa dışı giriş yapan mülteci sayısı günlük düzeyde yaklaşık 5 bin kişi civarında seyrediyordu. Durumu daha da kötüleştiren bir husus da AB'nin bu mülteci akınına hızlı şekilde cevap vermesini sağlayacak somut sistem ya da mekanizmasının bulunmamasıydı. Bazı üye ülkeler mülteci akınını engellemek için duvarlar inşa etmeye başladı.

Bir anlamda AB'ye "nefes aldıran" mutabakat, diğer yandan da 28 üyeli birliğin mülteci sorunuyla baş etmesine yardımcı olacak bir sistem inşa edilmesi için zaman kazandırdı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.