Azerbaycan Kuruluşunun 103. yılını kutluyor

Azerbaycan Kuruluşunun 103. yılını kutluyor

Kardeş ülkelerimizden Azerbaycan kuruluşunun 103. yılını coşkuyla kutluyor.

Azerbaycan'da 28 Mayıs 1918'de ilan edilen cumhuriyetin bu yıl 103. yılı kutlanıyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sosyal medya hesabı Twitter'da Azerbaycan'ın kuruluş gününe özel bir paylaşım yaptı. 

 

aaaaaaaaaaaa-001.JPG

 

Öte yandan vatandaşlar da Google'da en çok Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ne zaman ve nasıl kurulduğunu arattı.

oldu. Azerbaycan, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen Cumhuriyet ile birlikte kurulmuş oldu.

 

AZERBAYCAN CUMHURİYETİ NASIL KURULDU? 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918'de Gürcistan'ın Tiflis şehrinde, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.

Bakü, Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için Fethali Han Hoyski başkanlığında oluşturulan geçici Azerbaycan hükümeti, faaliyetini bir süre Gence şehrinde sürdürdü.

Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı Devleti oldu. İki devlet arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, giderek artan Ermeni ve Bolşevik tehditlerine karşı Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu yardıma geldi.

Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyerek, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda bin 130 şehit verdi.

Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen Azerbaycan'da, kısa sürede eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapıldı, ülkenin kendi para birimi tedavüle bırakıldı.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yıl dönümü kapsamında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Azerbaycan bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı.

Cumhuriyetin "İstiklal Bildirisi"nde ırk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanındı.

Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920'de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

 

ERDOĞAN'DAN ALİYEV'E KUTLAMA MESAJI

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhuriyet Günü dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i kutladı. Erdoğan mesajında, "Dost ve kardeş Azerbaycan halkına parlak bir gelecek ve kalıcı bir refah için bir kez daha en iyi dileklerimi ifade ediyorum" dedi.

 

KARS KALESİ ETEKLERİNDE MUHTEŞEM KUTLAMA

 

Azerbaycan’ın kuruluşunun 103. yıldönümü Kars Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün katılımıyla Kars Kalesi eteklerindeki tarihi alanda da kutlandı.

Kutlama törenine; Vali ve Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, Kafkas Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr.Engin Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Fuat Güney, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç ve diğer davetliler katıldı.

 

jhjh.jpg

 

l-004.jpg

 

Aziz şehitlerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Azerbaycan ile Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başlayan kutlama töreninde Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev ile Vali ve Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz birer konuşma yaptılar.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz, törende yaptığı konuşmada Azerbaycan ve Türkiye’nin aynı kökten doğan, aynı tarihi ve geçmişi olan, dost ve kardeş iki ülke olduğunu, iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman çok sıcak ve çok dostane olduğunu belirterek, “İki kardeş ülke arasında dostluk, iyi komşuluk, ticaret, ekonomi, eğitim, kültür, bilim, sağlık, haberleşme, ulaştırma ve askeri olmak üzere birçok alanda işbirliği ve anlaşmalar yapılmıştır. Türkiye ile Azerbaycan’ın birbirleriyle yakınlaşması, menfaatlerini koruyarak birlikte hareket etmesi, her iki ülkenin dış politikalarında da öncelikleri halindedir. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin dünyada başka ülkeler arasında eşi-benzeri bulunmamaktadır. Çünkü; Azerbaycan ve Türkiye’nin ilişkileri çıkarlar üzerine değil, kardeşlik esasına dayanmaktadır. Dost ve kardeş Azerbaycan ve Türkiye halkları, merhum Haydar Aliyev'in ifade ettiği “tek millet, iki devlet” sözünü özümsemiş olarak bütün kurumlarıyla beraber güçlenerek geleceğe doğru emin adımlarla yürümektedir ve dünya durdukça da yürüyecektir. Bu vesile ile Azerbaycan’ın kurucusu, merhum Haydar Aliyev ile cumhuriyetimizin kurucusu ve mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle anıyorum.  Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın bir parçası olan, zorla işgal edilen ve hepimizin kanayan yarası haline gelen dağlık Karabağ Bölgesi’nin, Türkiye ve Azerbaycan’ın omuz omuza verdiği 44 günlük mücadelenin ardından Ermenistan işgalden kurtarılması, kardeşlik ilişkimizin en güzel örneği ve hepimiz için büyük mutluluk kaynağı olmuştur. Bu vesileyle; gerek Karabağ’da gerek bağımsızlık mücadelesinde ve gerekse uğradığı katliamlarda şehadet şerbeti içen tüm kardeşlerimizi de bir kez daha rahmetle anıyorum. Dost ve kardeş Azerbaycan’ın 103’üncü kuruluş yıl dönümünü şahsım ve Kars halkımız adına en içten dileklerimle kutluyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimize sevgilerimizi ve selamlarımızı iletiyorum. Yaşasın Türkiye, yaşasın Azerbaycan.” şeklinde konuştu.

 

o-003.jpg

 

Yapılan konuşmaların ardından Kars Belediyesi Kafkas Folklor Ekibi tarafından yapılan gösteri beğeniyle izlendi. Havai fişek ve ışık-lazer gösterisinin ardından kutlama programı sona erdi.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.