Azerbaycan Türkleri ayaklandı

Azerbaycan Türkleri ayaklandı

İran'da devlet televizyonu Kanal 2'de, Türkleri aşağılayan bir skeç, Azeri Türklerinin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde protesto edildi. İran polisinin yaptığı müdahale sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

İran devlet televizyonunda geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir programda, Türklerin diş fırçası bilmediği, dişlerini tuvalet fırçasıyla fırçaladıklarının anlatıldığı skeçten sonra Azeri Türkleri protestoya başladı. Protestoların yaygınlaşması üzerine İran polisi gaz ve cop kullanarak kalabalıkları dağıtmaya çalıştı. Çok sayıda gözaltı ve yaralanan var.

6 Kasım'da İran'da dini lider Hamaney'e bağlı Kanal 2 televizyonunda bir skeç yayınlandı. Skeçte, Türkler, temizlikten habersiz, etrafa pis kokular yayan ve dişlerini diş fırçası ile değil, tuvalet fırçası ile temizleyen insanlar olarak gösteriliyor.

Bu skecin yayınlanması, Güney Azerbaycan olarak nitelenen Tebriz, Urmu, Erdebil, Zencan ve Mikrin gibi şehirlerinde protestolar başladı. Küçük çaplı başlayan protestolar, bir iki gün yaşandıktan sonra dünden itibaren kitlesel eylemlere dönüştü.

İran güvenlik güçleri, protesto eylemlerine katılımların artması üzerine kalabalıkları dağıtmak için gaz kullandı.

Oyannews.com sitesinin haberine göre, Tebriz'deki eylemlerde polis gaz ve cop kullanarak kalabalığı dağıttı. Görgü tanıklarının anlattığına göre, Sirahi-eminde (Üç yol kavşağı) memurlar kadınları etkisiz hale getirmek için orantısız güç kullandı.

Urmu'da emniyet güçleri, göstericilerle çatışmaya girdi. Çatışmalar uzun süre sokak aralarında devam etti.

Meşkinşeher'de İmam caddesinde protestocular "Haray, haray ben Türküm", "Ölüm olsun razıyım" diye pankartlar açarak yürüdüler. Tahran'da ise Tophahe meydanında toplanan Türk protestocular İran'ın radyo televizyonunu protesto ettiler. Görgü tanıklarının anlattıklarına göre, Tebriz'de polis 10'dan fazla kişiyi gözaltına aldı.

KANAL 2'DEKİ SKEÇTE NELER VARDI?

Devlet televizyonu Kanal 2'deki skeçte, Türk olan baba ve oğul konaklamak üzere bir otele giderler. Ancak otelden kötü kokular geldiği gerekçesiyle kısa süre sonra ayrılmak isterler.

Otel müdürü onlardan beklemelerini ister. Onlara kötü kokunun kaynağını araştırıp bulacağını ve bunu ortadan kaldıracağını söyler. Müdür, çevreyi bir süre kontrol ettikten sonra oteldeki kötü kokuların kaynağınının çocuk olduğunu söyler. Çocuğun ağzının "lağım çukuru gibi koktuğunu" ifade eder. Türk çocuğunun dişlerini, diş fırçasıyla değil, tuvalet fırçasıyla fırçalaması nedeniyle koktuğunu belirtir.

İran'daki Türkler arasında infial uyandıran skece göre, Türkler diş fırçasından haberdar değiller ve dişlerini tuvalet fırçasıyla temizliyorlar.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.