Azerbaycan'ı 'Turan ordusu' koruyacak

Azerbaycan'ı 'Turan ordusu' koruyacak

Azerbaycan'ı "Turan ordusu" koruyacak

 

Ankara ile Bakü'nün şok askeri işbirliği:

 

Dağlık Karabağ'da askeri eğitim geçirmeye hazırlanan takma adlı yeni ortak ordu olası Rusya saldırısına karşı hazırlanır; NATO Türkiye'ye büyük görev verdi ...

 

Türkiye ile Azerbaycan arasında son zamanlarda yapılan üst düzey görüşmelerin ve işbirliğinin daha ciddi neticesi ortaya çıktı. Bazı diplomatik kaynaklardan bildiriliyor ki, siyasi-ekonomik alanlardaki iş birliğinin yanı sıra, askeri alanda da ciddi işbirliği devam etmektedir.

 

Hatta yakında Azerbaycan'ın sınır bölgelerinde, özellikle de Nahçıvan'da ortak askeri tatbikat başlayacak. Bunun için hayli zamandır hazırlıklar da yapılıyor. Askeri tatbikatlar Dağlık Karabağ ve işgal altındakiAzerbaycan topraklarına yakın bölgeleri de kapsayacak.

 

"Yakın zamanlarda dünya birliği önemli askeri gelişmelerin şahidi olacak ..."

 

Bu zaman tamamen mümkündür ki, işgal bölgelerinde kısa vadeli özel işlemler de yapılsın. Diplomatik kaynaklardan verilen bilgilerde iddia edilir ki, Türkiye Suriye'den Kürtlerin ve Ermenilerin toplu olarak, hem de aileler ve toplum halinde, Dağlık Karabağ'a göç edilmesinden, aynı zamanda, Türkiye, Irak ve Suriye'den PKK militanlarının bu bölgeye sızmasından ciddi rahatsız. Üstelik, bu göçe Azerbaycan tarafının biraz soğukkanlı yaklaşımı da kardeş ülkeyi rahatsız edşyor. Bu nedenle Türkiye istiyor ki, askeri tatbikat sırasında göç bölgesine girilip-çıkılsın, ya da oraya füzeler atılsın ki, Dağlık Karabağ'a göç edenler ve orada kamp bitişik bölgede her şeyin rahat olmadığını anlasınlar; en azından, göç hevesi ve süreci dursun.

 

O da bilinmektedir ki, terör örgütü olan PKK'nın Dağlık Karabağ'da kampları ve lojistik merkezi var. Birçok PKK üyeleri hatta Ermenistan pasaportu ile karşılandı ve onun aracılığıyla dünyada serbest hareket ederler. Şu anda PKK ateşkes ilan etse de, onun Türkiye'ye ve Azerbaycan'a karşı etkinliği kesinlikle durmayıp. Hatta PKK'nın silahlı kanadının liderleri de düzenli olarak işgal bölgesine gidiyor ve onların telefonlarına Ermenistan'ın telekomünikasyon ağı hizmet veriyor.

 

"Avrupa medyası bu askeri birliği" Turan ordusu "adlandırıyor. Türkiye'nin bazı medya kuruluşları iseaskeri birlik ilan edilen zaman" Osmanlı ordusu diriliyor "başlığı atmışlar"

 

O da bilinmektedir ki, defalarca TBMM kararı ile Türkiye ordusu ülke sınırları dışında ant iterör operasyonları yaptı. Bu kez ise bu operasyonların ciddi ve ortak askeri tatbikatlar adı ile yapılması öngörülüyor. Çünkü doğrudan anti-terör operasyonu adı altında sürecin yürümesi için ortaya çok ciddi kanıtlar konmalı ve uluslararası birlik olgu karşısında kalmalıdır. Üstelik, uluslararası yaptırım da alınmalıdır ki, bu da resmen mümkün olan mesele değildir. Bu nedenle Türkiye, ilk önce Azerbaycan'ın, daha sonra da Washington'ın onayı ile askeri tatbikat sırasında Dağlık Karabağ'a "girip-çıkmak" niyeti üzere hazırlıklara başladı.

 

Ortak askeri birliğe dahil olan ülkelere herhangi bir tehdidi olursa, savunma çalışmaları da "Turan ordusu" nun görevlerindendir.

 

İddialara göre, şu anda "gerilla" (gerilla) savaşı uzmanı olan ciddi bir heyet Azerbaycan topraklarında görevdedir. Ciddi kaynaklar "Yeni Müsavat" a demişler ki, bu topluluklardan ve karşıdaki işlemlerden NATO'nun Genel merkezi da bilgilidirler: "Bunlar aslında NATO topluluklarıdır. Fakat Türkiye ordusuna bağlıdırlar.

 

Bu noktada bir önemli konuyu da belirtelim. Azerbaycan kamuoyu tarafından az bilinse de (Türkiye'de ve dünyanın askeri elitlerinde ayrıntılı bilgi var), şu anda 4 devletin kurduğu ve adına "Turan Ordusu" denilen ortak askeri misyon mevcuttur. "Turan Ordusu" adı ile google-de verilen aramalarda ortaya çıkan resmi kaynaklardan ve basın bilgilerinden da görünüyor ki, geçtiğimiz Ağustos Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan tarafından ortak bir askeri örgüt kuruldu. Avrupa medyası bu askeri birliği "Turan ordusu" adlandırıyor.

 

3 ay önce gayri resmi olarak "Turan ordusu" nun merkezi Azerbaycan yapıldı. Bunu da sebebi var - NATO ve özellikle de Amerika Ukrayna olaylarından sonra beklenen Rusya askeri müdahalesinden Azerbaycan'ı Türkiye ordusu ile korumayı  kararlaştırdı.

 

Bakü Yönetimi bu süreci bir fırsat olarak görüyor. Bu sürecin işgal altındaki toprakların bir kısmının geri alınması şansı olarak değerlendiriyor.

 

Azerbaycan'ın muhalefet liderlerinden birinin de geçenlerde dediği gibi, şu anda ülkedeki sakinlik fırtına öncesi olan sakinliktir.

 

Musavat.

 

 Hayali İhracaat ve Uyuşturucu Kaçakçılığına adı karışan bir meclis başkanı adayı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.