Bağdat ve ABD'yle görüşme trafiği

Bağdat ve ABD'yle görüşme trafiği

Türkiye’nin, terör örgütü PKK nedeniyle rahatsızlık duyduğu Mahmur Kampı ve çevresine yönelik olası harekât seçeneklerini Bağdat ve ABD ile masaya yatırdığı öne sürülüyor.

Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kandil’in kuluçuka yuvası” diye nitelendirdiği, Birleşmiş Millerler (BM) gözetimindeki Mahmur Kampı’ndaki terör örgütü PKK’nın faaliyetleri, TSK’nın yakın takibinde. Bununla birlikte MGK da, bu kampı gündemine almış durumda. Nitekim MGK bildirisinde, “Önümüzdeki dönemde de güney sınırlarımız boyunca terör örgütlerini etkisiz ve sınırlarımızı güvenli hale getirmeye yönelik harekatların kesintisiz bir şekilde sürdürüleceği belirtilmiştir” ifadesi dikkat çekiyor.

Türkiye’nin bu çerçevede merkezi Irak yönetimi ve bölgedeki ABD askeri yetkililerle durumu masaya yatırdığı ileri sürülürken, olası harekat seçeneklerinin de değerlendirildiği belirtiliyor. Türkiye’nin sadece Mahmur’u değil Sincar ve Kandil’i de kapsayacak geniş, hava ağırlıklı kara harekatı başlatabileceği ileri sürülürken, kapsamın Mahmur ile sınırlı tutulması durumunda, yoğun hava saldırısı sonrası bölgeye helikopterle asker indirilip, harekatın nokta operasyonlar şeklinde planlanabileceği de ifade ediliyor.

KARAÇOK DA GÜNDEMDE

Mahmur’un yanı sıra bölgede bulunan Karaçok Dağı’ndaki PKK hedeflerine yönelik de kapsamlı bir harekat planı üzerinde duruluyor. PKK’nın yanı sıra DAEŞ’in yeraltı hücrelerinin de bölgede silahlı faaliyet sürdürmesi, Irak güçleri ve Peşmerge’ye saldırılar düzenlemesi TSK tarafından yakından izleniyor. Olası harekât kapsamında dağlık bölgedeki hedeflerin vurulması sonrası nokta operasyonlarının yapılması plan dahilinde. Mahmur Kampı’nın arkasındaki Karaçok Dağı ve çevresinde PKK’ya ait kontrol noktaları bulunuyor.

Türkiye sınır hattına 250 km. mesafedeki kamp, “asker alma merkezi” gibi kullanılması, Kandil ile Suriye’nin kuzey doğusu arasındaki köprü konumu, önemli lojistik merkezlerden biri olması nedeniyle Türkiye’nin güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Kampta 20 bini aşkın mülteci bulunuyor.

TEPKİ ÇEKEN SALDIRI

Terör örgütü PKK’nın Irak’ın Duhok kentinde yol kontrolü yapan Peşmerge güçlerine yönelik saldırısında 5 Peşmerge hayatını kaybetti, 4 Peşmerge de yaralandı. IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, saldırıyı şiddetle kınayarak, siyasi partileri saldırı karşısında tek ses olmaya çağırdı. IKBY Başkanlığı’nın açıklamasında da PKK’nın IKBY’ye karşı saldırganlığının acilen durması gerektiği vurgulanarak, “IKBY halkına karşı bu gerekçesiz eylemlerin son 30 yıldır devam ettiği, sivil halk için bitmek bilmeyen acıya neden olduğu ve yüzlerce köyün yeniden yapılandırılmasını engellediği” belirtildi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.