Bağımsız Kürt Devletine izin vermeyiz
Irak'ın parçalanmasının ve bağımsız bir Kürt devletinin kurulacak olmasının İsrail'in planı olduğunu söyleyen İran, buna asla izin verilmeyeceğini açıkladı!
Iraklı Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bir Alman gazetesine verdiği mülkatta bölgede kurulacak bağımsız bir Kürt devletine ABD ve Türkiye'nin aktif olarak destek vermeyeceğini ancak karşı da çıkmayacağını öne sürmüştü.
Barzani'nin söz konusu açıklamasının ardından İran'dan çok sert bir açıklama geldi. Irak'ın bölünmesiyle ilgili endişelerin Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimiyle paylaşıldığının dile getirildiği açıklamada Irak'ın bölünmesinin bir Siyonist planı olduğunun altı çizildi.
İran adına konuyla ilgili açıklama yapan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Barzani'nin bağımsızlık için referanduma gideceklerini söylemesine ve İsrail'in bir Kürt devletinin kurulmasına destek verecekleri yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.
İzin Vermeyeceğiz!
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Irak'ın parçalanmasıyla ilgili isteklerinin gerçekleşmesine asla izin vermeyeceklerini dile getiren Abdullahiyan, Irak anayasasının ihlalinin herhangi bir tarafın çıkarına olmayacağını Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani'ye dostane ve açık olarak iletildiğini belirtti.
Irak Kürdistanı'nın bağımsızlığından bahsetmenin Kürdistan'ı 10 yıl geriye götüreceğini Kuzey Irak yetkililerine kardeşçe ifade ettiklerini söyleyen Abdullahiyan, Kuzey Irak liderlerine soğukkanlı olma ve aceleci eylemlerden kaçınma çağrısında bulundu.
Türkiye'nin stratejik bakışının Tahran'la aynı olduğunu ifade eden İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, yapılan resmi görüşmelerde Türk yetkililerin de Irak'ın bölünmesine karşı olduklarını belirttiklerini aktardı.
Abdullahiyan, Ankara ile Tahran'ın Irak'ın bölünme ihtimali karşısındaki tavrının aynı olduğunu şu sözlerle vurguladı:
"Ankara'nın bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına onay vermeyeceği inancındayız. Türkiye, koşullar gereği göreceli olarak Irak Kürtlerinin bazı isteklerini kabul edip yahut bu aşamada sert bir tepki vermekten kaçınabilir fakat Kuzey Irak'ın bağımsızlığı konusunda Ankara'nın stratejik bakışı İran'la aynıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.