Bakanlık harekete geçti! Düzenleme 1 Mart'ta yürürlüğe girecek: Sahte indirim dönemi sona erecek

Bakanlık harekete geçti! Düzenleme 1 Mart'ta yürürlüğe girecek: Sahte indirim dönemi sona erecek

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Buna göre artık bir ürünün indirimi son 30 gün içindeki en düşük fiyat üzerinden yapılacak.

'Dev indirim', 'büyük indirim' 'şok indirim' etrafımızda, internette en çok gördüğümüz reklam taktikleri. İşte bu ibareler artık tarihe karışacak. Vatandaşı aldatan indirim oyunlarına karşı ticaret bakanlığı harekete geçti.

Sözde indirimlere son verecek hamle Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde yapılan düzenleme ile bir ürünün indirimi son 30 gün içindeki en düşük fiyat üzerinden yapılacak. Sahte yorum ve puanlama engellenecek. Düzenleme 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

 

BAKAN MUŞ SOSYAL MEDYA HESABINDAN DUYURDU

 

Düzenlemeyi Twitter hesabından duyuran Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İndirimli satışlar ve kişiye özel fiyatlar gibi konularda tüketicilerimizi en üst düzeyde koruyacak tedbirleri hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

Artık yazılı, sözlü ve görsel olarak yayımlanan indirim reklamlarında, indirimden önceki fiyat açık ve net bir şekilde yazılacak.

Yönetmelikteki "reklamlarda" sözcüğünün yanına "indirimden önceki fiyat" ifadeleri eklendi. Yeni düzenleme ile bir mal veya hizmetin son 30 gün içindeki en düşük fiyatı esas alınarak indirim yapılabilecek.

Örneği, bu ürünün fiyatı 100 lira, firmalar bunu 150 liraya çıkarıp, 'yüzde 50 indirim' başlığıyla 75 TL'ye satıyordu. Yeni düzenlemeyle artık o ürünün son 30 gün içindeki en düşük fiyatı baz alınacak. Eğer bu ürünün en düşük fiyatı 100 lira ise ve bu ürün 75 TL'ye düşüyorsa, ürüne yapılan indirim oranı yüzde 50 değil, yüzde 25 olarak belirtilecek.

Meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin reklamlarda ise indirimin miktarı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınacak.

İnternet satışlarında karşılaştırmalı fiyat sunumu yapılması zorunlu hale geldi. Reklam veya sponsorluk hizmetlerinde ise ‘reklam’ ibaresine de açıkça yer verilmesi gerekecek.

Bir platformdan ürün alırken fikrinizi etkileyen en önemli unsurlardan biri kuşkusuz tüketici yorumları. Bazı platformlar ürün satışlarını artırmak için sadece olumlu yorumları yayınlayarak tüketicileri yanıltıyordu. Artık değerlendirmelerin olumlu-olumsuz ayrımı yapılmadan yayınlanması zorunlu hale geldi.

Finansal hizmetlere ilişkin de düzenlemeye gidildi. Buna göre kredili satışta faiz, vade, maliyetin açıkça gösterilmesi gerekecek.

Öte yandan girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi haksız fiyat artışı yapan satıcılara "Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca" denetimler devam edecek.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.