Bakü Büyükelçiliği'ne atanan Cahit Bağcı'ya tepki

Bakü Büyükelçiliği'ne atanan Cahit Bağcı'ya tepki

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Resmi Gazete'de yayımlanan kararla dün akşam birçok büyükelçilikte atama gerçekleştirildi.


Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, Azerbaycan'a gönderilmesi için agremanı (bir kimsenin bir ülkeye elçi atanmasından önce o ülke yönetiminden istenen, söz konusu kişinin uygun görüldüğünü bildiren yazı) dahi alınan Dışişleri Bakanlığı'nın kariyer diplomatı Büyükelçi Ahmet Demirok liste dışı bırakılırken, yerine AK Parti Çorum eski milletvekili Cahit Bağcı Bakü Büyükelçiliği'ne atandı.

İSKİLİPLİ ATIF'A 'İADE-İ İTİBAR' VERİLMESİNİ İSTEDİ

 

Dışişleri Bakanlığı'nda 40 kariyer diplomatı büyükelçi Ankara'da yurtdışı merkezlerde görevlendirilmek için beklerken, Erdoğan AK Partili bir eski milletvekilini daha büyükelçi atadı. Azerbaycan'a gönderilmesi için agremanı dahi alınan Dışişleri Bakanlığı'nın kariyer diplomatı Büyükelçi Ahmet Demirok liste dışı bırakılırken, yerine vatana ihanetten asılan İskilipli Atıf'a "iade-i itibar" verilmesini savunan Cahit Bağcı Bakü Büyükelçiliği'ne atandı.

Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Ankara’da 40’ın üzerinde Dışişleri Bakanlığı’nda yetişmiş diplomatımız görev bekliyor. Ama yine AK Parti eski milletvekilleri büyükelçi atanıyor. Şu anda 25 büyükelçi siyasi atandı. Büyükelçilik makamları AK Partili vekillerin emeklilik projesine değildir. Liyakatsiz atamalar Türkiye’nin itibarını zedeliyor" dedi.

ÖNCE TEBRİK, SONRA LİSTE DIŞI


TBMM Dışişleri Komisyonu'nun Perşembe günü yapılan toplantısında Komisyon üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Berlin ve Bakü'ye gönderilmesi planlanan diplomatların aradan aylar geçmesine rağmen görev yerlerine gönderilmemesinin ardında "siyasi atama hazırlığı olduğu" iddiasını gündeme getirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ATADI


Bu iddiadan 48 saat sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'ye Cahit Bağcı'yı büyükelçi olarak atadı.
 

Bakü Büyükelçiliği görevi için Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan diplomat Ahmet Demirok belirlenmiş, kendisine de bildirim yapılmış ve Azerbaycan'dan agreman alınmıştı.

Buna rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağcı'yı Bakü Büyükelçisi yaptı.

40 BÜYÜKELÇİ YILLARDIR GÖREV BEKLİYOR


Dışişleri Bakanlığı'nın yetiştirdiği 40'tan fazla deneyimli büyükelçinin görev verilmeden yıllardır Ankara'da bekletildiğini söyleyen Çakırözer, "Büyükelçilik çok müstesna bir ünvandır. Devleti, bayrağı temsil eden önemli bir makamdır. Kâtiplikten başlarsınız, ataşelik, konsolosluk, maslahatgüzarlık ve büyükelçiliğe uzanan meşakkatli ve uzun bir yol. Yıllarca bu meslekte Büyükelçi olabilmek için özveriyle çalışıp çabalayan diplomatlarımız görev beklerken onların yerine dışarıdan eski milletvekilleri, saray bürokratları büyükelçi yapılıyor. Büyükelçilik makamlarının AKP'li vekillerin emeklilik projesine dönüştürülmesi bu ülkeye yapılan en büyük yanlıştır" dedi.

 

BÜYÜKELÇİLERİN 25'İ SİYASİ ATAMA
 

Çakırözer, şu anda Dışişleri Bakanlığı'nın yurt dışı temsilciliklerinde büyükelçi olarak görev yapan isimlerden 25'inin kurum dışından siyasi atama olduğunu açıkladı. Çakırözer, "Bakü ile birlikte toplam sayı 25’i buldu. Çoğu ya eski AKP milletvekili, ya Saray bürokratı. Büyükelçiliklere yapılan teamül ve liyakat dışı atamalar hem Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte hem de Türkiye’nin dış politikadaki itibarını zedelemektedir" ifadelerini kullandı.

 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.