Barack Obama'dan Rusya'ya yeni tehdit

Barack Obama'dan Rusya'ya yeni tehdit

ABD Başkanı Barack Obama, Kırım'ı ilhak eden ve Ukrayna'nın doğu sınırına asker yığan Rusya'yı yeni yaptırımlarla tehdit etti.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna kriziyle ilgili dün akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir telefon görüşmesi yaptı.


Obama-Merkel görüşmesinin ana konusunun, Ukrayna'nın doğusundaki karışıklık olduğu belirtildi.

Moskova'nın Ukrayna'nın doğu sınırına konuşlandırdığı askerlerini çekmesi için baskı yapılması konusunda Obama ve Merkel'in görüş birliği içinde oludğu ifade edildi. Rusya'nın bölgede 40 bin askeri bulunuyor.

Ukrayna'nın doğusunda birçok kentte ise, hükümet binaları hala Rus yanlısı göstericilerin kontrolünde.

ABD ve AB, Moskova'nın Kırım benzeri bir müdahale ile Ukrayna'nın doğusunu da işgal etmesinden endişe ediyor.

Ukrayna'daki krize çözüm bulmak için önümüzdeki hafta Cenevre'de ABD, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları ile AB Dış İlişkiler Yüksek temsilcisi Catherine Ashton'ın bir araya gelmesi bekleniyor.

ABD, RUSYA'YI KINADI

ABD, Rusya'nın enerjiyi Ukrayna'ya karşı baskı aracı olarak kullanmasını kınadı

ABD, Rusya'nın dün Ukrayna'nın faturasını ödememesi durumunda doğal gazının kesilebileceği açıklamasına sert tepki verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hükümetin"Rusya'nın enerjiyi Ukrayna'ya karşı baskı aracı olarak kullanmasını" kınadığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington'ın Ukrayna'ya maddi ve teknik yardımda bulunmak için acil adımlar atmak üzere olduğunu belirtti. Psaki, ABD'nin aynı zamanda Avrupalı ülkeleri Ukrayna'nın gereksinim duyduğunda daha fazla doğal gaz alabilmesi için "boru hattındaki doğal gaz akışını tersine çevirmeleri" konusunda teşvik etmeye çalıştığını da kaydetti.

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew da Ukrayna'da izlediği tutumu değiştirmemesi durumunda Rusya'ya daha fazla ekonomik yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulundu. G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesinde Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov ile görüşen Lew, Rusya'nın Ukrayna'da gerilimi tırmandırmaya devam etmesi durumunda ABD yönetiminin "ilave önemli yaptırımlar" uygulamaya hazırlandığını söyledi. Lew, Rusya'nın Kırım Özerk Bölgesi'ni ilhak etmesini "hukuka aykırı" olarak niteledi.

Kırım'ın ilhakına tepki gösteren ABD ve Avrupa ülkeleri, şu anda Rusya'ya seyahat yasağı ve varlıkların dondurulması gibi yaptırımlar uyguluyor. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, gelecek hafta Brüksel'de bir araya gelerek Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanmasını görüşecek.

Dünya Bankası ise Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanmasına karşı çıkıyor. Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim, yaptırımların Rus ekonomisini durgunluğa iterek yaşanan krizi daha da kötü bir hale getirebileceği uyarısında bulundu.

Batılı ülkelerin Ukrayna'ya yardım konusuna odaklanması gerektiğine işaret eden Kim, Dünya Bankası'nın Ukrayna'ya destek için 3,5 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalıştığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Rusya'dan gaz satın alan 18 Avrupa ülkesinin liderlerine gönderdiği mektupta Ukrayna'nın doğal gaz borcunun kritik seviyeye ulaşmasından endişe duyduğunu yazmıştı. Başbakan Dmitriy Medvedev de dünkü kabine toplantısında, Ukrayna'nın Rusya'ya çoğunluğu gaz satışı olmak üzere 16,6 milyar dolar borcu olduğunu söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.