BBC, Suriye’nin Afrin'de YPG'ye ne kadar destek verdiğini sordu

BBC, Suriye’nin Afrin'de YPG'ye ne kadar destek verdiğini sordu

BBC İzleme Servisi, Esad Yönetiminin Afrin'e yönelik sadece bir "insani koridora" izin verdiği savlarına dikkat çekerek, Suriye hükümetinin kontrolündeki söz konusu koridorun "insani koridor"un ötesinde bir işlev gördüğünü söyledi.

BBC, Esad rejiminin kontrolündeki "insani koridor" meselesine eğildiği geniş haberinde, "Kürt yetkililerinin, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yalnızca Afrin'in güneyinde bir 'insani koridora' izin verdiğini ve buradan Afrin'deki siviller ve savaşçılara gıda ve ilaç gönderildiğini söylediklerini" belirtikten sonra şu ifadeler kullanıyor:

"Fakat hükümetin kontrolündeki bu koridor bir 'insani koridorun' ötesinde. Afrin'e ulaşmanın tek yolu olan bu koridor, ilerleyen Türk askerlerine karşı durmak isteyen Kürt savaşçıları dış dünyaya bağlayan hayat kurtarıcı bir işlev görüyor. Gönüllü Kürt savaşçılar, doktorlar, diplomatlar, Iraklı Kürt milletvekilleri ve yabancı gazeteciler geçtiğimiz haftalarda bu rotayı kullanarak bölgeye geldi."

BBC, "Suriyeli Kürtlerin liderliğindeki Afrin yönetimi, Suriye ordusunu Türkiye'nin harekatına karşı sınırları korumak için resmen davet etti. Fakat Şam şimdiye kadar bu yönde bir askeri adım atmaktan kaçındı. Bunun arkasında muhtemelen Ankara'yla cephede karşı karşıya gelmeme isteği yatıyor" değerlendirmesini de yapıyor.

-"EĞER ŞAM BU HATTI KAPATIRSA..."-

Afrin'in güneyinde hükümetin elinde bulunan bölgenin "Kürtler ve müttefiklerinin Afrin'e girip çıkabilmesi için tek yol olduğu"na dikkat çeken BBC, "Eğer Şam bu hattı kapatırsa Afrin dört yandan kuşatılmış olur ve Afrin'de Türkiye'ye karşı verilen savaşı zayıflatır. Bunun yerine hem Türkiye'yi hem Kürtleri zayıflatmak taktiksel olarak Suriye hükümetinin kısa vadede çıkarına" yorumunu da yaptı.

Ancak Şam'ın bir noktada Afrin hakkında "stratejik" bir karar vermek zorunda kalacağının savunulduğu haberde, "Ya buradaki Kürtlerle ortak bir yönetim kuracak (ülkenin diğer yerlerindeki örneklerde olduğu gibi) ya da burayı Türkiye ve Türkiye'nin desteklediği isyancılara bırakacak" görüşleri dile getiriliyor.

BBC, Afrin'de savaş nasıl ilerlerse ilerlesin savaşı bitirmek için Suriye hükümetinin kritik bir role sahip olduğunu düşünüyor. Haberde, TSK'nin Afrin operasyonunun "Ankara, Tahran ve Moskova'nın kapalı kapılar ardında uzlaşmasıyla gerçekleştiği" iddiasına da yer veriliyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.