Beyaz Saray suya sabuna dokunmadı

Beyaz Saray suya sabuna dokunmadı

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin 17 Aralık sonrası gerildiği bir dönem, Beyaz Saray ve Obama’dan Kıbrıs konusundaki katkıları nedeniyle Başbakan Erdoğan’a hem övgü hem de uyarı mesajı geldi. Beyaz Saray, yaptığı yazılı bir açıklamayla Kıbrıs’ta Rum ve Kıbrıs Türk toplumunun başlayacağı barış müzakerelerini ve Türkiye’nin buna katkılarını memnuniyetle karşıladığını duyururken, tarafları tehditlerden kaçınmaları konusunda uyardı.


17 Aralık rüşvet operasyonu sonrası Ankara Hükümeti’nin Washington’ı suçlayan demeçleri sonrası gerilen Türk-Amerikan ilişkilerinde uzun süre sonra ilk kez bir kanal açıldı. Ve Beyaz Saray, bugün Rum Lider Nikos Anastasiades ve Türk Lider Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs Adası’nda barış müzakereleri için eski Lefkoşa Havalimanı’nın yakınlarındaki ara bölgede bir araya gelmesi sonrası yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin Kıbrıs’taki barış çabalarına verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Ancak daha sonra tarafları tehdit ve gerginliği artırıcı açıklamalar yapmamaları konusunda uyardı.

YAZILI AÇIKLAMA GELDİ
 
Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Obama ve ABD, iki Kıbrıs lideri Nikos Anastasiades ve Derviş Eroğlu’nun bugünkü buluşmasını ve Birleşmiş Milletler gözetiminde bir Kıbrıs anlaşması için müzakerelerin yenilenmesini memnuniyetle karşılıyor” denilerek şunlar kaydedildi:

“İki lider tarafından üzerinde uzlaşılan ortak açıklama, bir uzlaşma ruhu ve çözüm odaklı görüşmeler için sağlam bir temeli yansıtıyor. ABD, bundan sonraki çalışmalarına rehberlik edecek kritik prensipleri yansıtan bu önemli açıklama için bir mutabakata varmalarını sağlayan cesaret ve vizyonlarından örütü iki lideri de tebrik ediyor. ABD, ayrıca bu çabada diğer uluslararası tarafarlar ile Başbakan Erdoğan ve Başbakan Samaras liderliğindeki Türkiye ve Yunanistan’ın oynadıkları yapıcı rolü de memnuniyetle karşılıyor. Kıbrıs’taki bölünme, fazla uzun sürdü. Bir anlaşma yoluyla, adanın tüm halkları için istikrar ve ekonomik refahın ilerletilmesiyle iki toplum potansiyellerini gerçekleştirebilir. Tarafları, ortadaki hayati meseleleri hızlı bir şekilde çözmeleri ve mümkün olduğunca erken biçimde Kıbrıs’ı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon şeklinde birleştirecek bir anlaşmayı başarmaları konusunda cesaretlendiriyoruz.”

ANASTASIDES’IN TEKLİFİNE DESTEK
 
Beyaz Saray, ayrıca yaptığı açıklamada Kıbrıs Rum Lideri Anastasiades’in görüşmelerde ortaya koyduğu çözüm önerilerini memnuniyetle karşıladığını belirterek “güven oluşturucu ve inovatif” olarak tarif ettiği bu önlemlerin hem Kıbrıs Rumları ve Kıbrıslı Türkler arasındaki işbirliğini hem de çözüm çabalarına olan inancı dramatik biçimde artıracağını belirtti. Ayrıca ABD’nin iki toplumun da kabul etmesi halinde Magosa’nın yeniden canlandırılmasını amaçlayan önlemler dahil çözüm müzakarelerini destekleyecek ve mümkün olan inisiyatifleri ortaya çıkaracak, taraflar arasındaki diplomasiye dahil olacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca Türkiye ve Kıbrıs Rum Yönetimi arasında gerginliğe neden olan Kıbrıs Adası açıklarındaki doğalgaz sondaj çalışmalarına da atıf yapılarak şunlar kaydedildi: “ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kıyı bölgelerinde doğal kaynak araştırma ve geliştirme konusundaki bağımsızlık haklarını kullanma konusunda verdiği desteği tekrarlar. Biz, tüm doğal kaynakları için geçerli olduğu gibi adanın petrol ve gaz kaynaklarının da varılacak olan geniş çaplı bir anlaşma kapsamında iki toplum arasında eşit şekilde dağıtılması gerektiğine inanıyoruz.”

GERGİNLİK ARTIRILMASIN
 
Beyaz Saray açıklamasının sonunda ise özellikle doğalgaz arama faaliyetleri sonrası bölgeye yollanan askeri unsurlara yönelik atıfla, taraflara adadaki gerginliği artırmama uyarısı yapıldı. Açıklama şöyle sona erdi: “Kıbrıs ve Doğu Akdeniz çevresinde barışı ve güvenliği korumanın önemininin altını çizeriz. ABD, tüm tarafları her türlü tehdit ya da gerginliği artıran diğer eylem ve açıklamalardan kaçınmaları konusunda uyarır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.