Biden'dan flaş açıklama: Afganistan'dan daha iyi çekilemezdik

Biden'dan flaş açıklama: Afganistan'dan daha iyi çekilemezdik

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'daki son durumu ve devam eden tahliye operasyonundaki tabloyu değerlendirdi.

6 BİN CİVARINDA ABD ASKERİ GÖREV ALIYOR

 

Kabil'de 6 bin civarında ABD askerinin görev yaptığını anlatan Biden, "Bu operasyon, tarihteki en zor hava tahliye operasyonlarından biridir." ifadesini kullandı ve son rakamlara göre 14 Ağustos'tan bu yana ülkeden çıkarılan kişi sayısının 13 bini geçtiğini vurguladı.

Afganistan'dan ayrılmak isteyen hiçbir ABD vatandaşını geride bırakmayacaklarını kaydeden Biden, 31 Ağustos'tan sonra da ülkede asker bulundurup bulundurmayacakları sorusuna "Zamanı gelince değerlendireceğiz." diye yanıt verdi.

 "Afganistan'dan daha iyi bir şekilde çekilemezdik"

 

20 yıllık maliyetin sonlanmasının gerektiğini vurgulayan Biden, "günlük 50-300 milyon dolar arası gibi rakamlar söz konusu olabilmekteydi. Çok büyük imkanlar harcadık." dedi.

Başkan Joe Biden "Afganistan'dan daha iyi bir şekilde çekilemezdik." şeklinde konuştu.

Joe Biden, Taliban'ın ülkede ne şekilde davranacağına bakacaklarını ifade ederken, Taliban ile ABD vatandaşlarının geçişi hakkında anlaşma yaptıklarının altını çizdi ve ABD pasaportunu gösteren herkesin, Taliban kontrolünden rahatça geçebildiğini aktardı.

Afgan ordusunu ve yönetimini suçladı

 

ABD Başkanı Biden, Taliban'ın ülkede kontrolü bu kadar hızlı sağlamasına ilişkin ABD'nin hatalı bir istihbarat değerlendirmesi yapıp yapmadığına ilişkin bir soruya ise topu Afgan yönetimine atarak şu yanıtı verdi:

"Biz her ne kadar Taliban ile Doha'da irtibat halinde olsak da Afgan ulusal güçlerinin tamamen çökmesi beklenmedik bir şeydi. Eğer Afgan güvenlik güçleri Kabil kuşatıldığında savaşsalardı çok farklı bir hikaye olurdu. Ama ortak kanaat Afgan güvenlik güçlerinin böyle çözülmeyeceği, ülkeyi terk etmeyeceği ve silahlarını bırakmayacağı yönündeydi, ancak böyle oldu."

 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.