Bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor?

Bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor?

Bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor? Cevabınız evetse bu haberimiz tam da size göre. İşte bilgisayarınızı hızlandıracak ufak tüyolar;

Yeni bir bilgisayar aldığınızda ilk başlarda ve genelde herhangi bir sıkıntı ya da yavaşlama yoktur. Zaman ilerledikçe bilgisayarınızda yavaşlama vb sıkıntılar ortaya çıkmaya başlar. Bunun anlamı; bilgisayarınız artık yetersiz kaldığı ya da yavaşladığı için o ya da bu şekilde para ödeyip yeni eklentiler (parçalar), bilgisayar alacaksınız ya da bilgisayarınıza format atacaksınız, attıracaksınız demektir.  

"Format atmak" kısaca ve özetle bilgisayarınıza "İşletim Sistemi" yazılımını yeniden yüklemek demektir. Böylece bilgisayarınız başlangıçtaki durumuna dönmüş gibi olacaktır (öyleymiş gibi görünür). Bunu yapmakla sorun çözülmüş olmaz. Yalnızca çözülmüş gibi gözükür. 

Bilgisayarlarda neden bu yavaşlama ya da benzeri sıkıntılar oluşur?

Bu sorunun genelde kullanıcıdan kaynaklanan bir yanı yoktur.
Bilgisayardaki yavaşlama çok yüksek oranda, bilgisayarın tüm işlemlerini yapan ve yöneten "İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMINDAN"  kaynaklanır. İşletim sistemi, müzik çalmak, e-ileti işleri, yazışmalar, internet uygulamaları vb. bir takım işleri yaparken bizler hiç farkında olmadan, görmeden arka planda çok işler yaparlar.  Kelimenin tam anlamıyla, iş yaparlarken arkalarında pislik (gereksiz ve kullanımı kalmamış, değersiz, geçici dosya parçacıkları, kayıtlar vb) bırakırlar. 

Bunların silinmeleri durumunda bilgisayarınızda herhangi bir sıkıntı olmaz.  Eğer temizlenmezlerse, çoğaldıkça bilgisayarınızın  daha da yavaşlamasına, ağırlaşmasına neden olurlar. 

Bu yavaşlamaların sonucunda ya bilgisayarınıza bir çok parçalar eklenerek hızlandırmaya çalışılır ya da yeni bir bilgisayar alınır. Bu alım gerçekte tümüyle gereksiz bir işlemdir.  Bir tezgah sonucu ortaya çıkar. Böylelikle bilgisayar satışları sürekli olarak devam eder gider. Yeni bir bilgisayar alınsa bile bir zaman sonra aynı sorunlar yeniden ortaya çıkacaktır.

Bilgisayarın yavaşlamasında en önemli etkenlerin başında, İşletim Sisteminin biz farkında olmadan bilgisayarlarımızda yaptıklarıdır. Bilgisayarın açılmasından itibaren "Tüm işlemler, güncellemeler, donanım değişiklikleri, girip çıktığınız her program, yazılımların lisanslarının denetimleri, eklenen ya da çıkarılan her donanım ile ilgili bilgiler ve benzerleri  bilgisayarınızdaki bir "BİR KAYIT DEFTERİNE (REGISTERY BOOK) aralıksız olarak kaydedilir. Başlarda (yeni alındığında) bunun etkisi fazlaca gözükmez durumdadır. Ancak zaman ilerledikçe, bu bilgiler üstüste eklendiği için gereksiz bir hacım büyümesi ya da şişmesi olur ve bilgisayar adeta kağnı arabası hızında çalışmaya başlar. 

Bu durumda Bilgisayar satıcısı firmaların ilk söyleyeceği şey büyük olasılıkla "bilgisayarın kapasitesini arttırın" olacaktır. Doğal olarak bu da gerçek bir çözüm olmayacak ve ancak bir kaç haftalık bir süre için yeterli olmuş gibi gözükecektir. Bilgisayar kullanımınız yoğunsa, tek çözüm yolu yeni bilgisayar almak olarak gözükecektir..  Bilgisayar satıcılarına göre başkaca çözüm yolu da yoktur.  Bu çark yıllar boyu bu şekilde sürdürülmeye çalışılmaktadır. 

Günümüzde başımıza bir de "güncelleme" tezgahı çıktı...

Kısa bir süre sonra bilgisayarınızı açıp, çalıştırıp kullanırken internete bağlandığınızda ya da yeni açtığınızda otomatikman karşı tarafa bağlanmış olacaksınız ve güncelleme bitene kadar beklemek zorundasınızdır (bilgisayarınızı kapamak hariç). 
Bilgisayarınızı kapatsanız bile yeniden açtığınızda aynı şeyler tekrarlanacaktır.  Bu işlemler çok uzun saatler alabilir. 
Bu güncelleme denilen işlem sırasında "karşı taraf" bilgisayarınızda ne var  ne yok çekip alacaktır. Ayrıca yeni modaya göre her yıl güncelleme ya da başka bir adla para ödemezseniz bilgisayarınız bir müddet sonra bilgisayarınız çalışmamaya başlayacaktır.

Bu durum otomobiller, iş makineleri, vb tüm sistemler ve donanımlar için geçerlidir. 

ÇÖZÜM YOLU

Bakım yazılımlarını istediğiniz her an bilgisayarınızdan kaldırabilir ya da yeniden yükleyebilirsiniz.  Bakım türünden (hızlandırma vb) yapılabilecek oldukça fazla şey vardır. 

Burada uygulaması kolay bir örnekleme yapılacaktır.

1. Bilgisayarın kayıt defterini temizleyip, lüzumsuz kayıtları silecek, geçersiz bağlantı (bilgi) kayıtlarını kontrol edecek yazılımlarından biri olan "REGISTERY CLEANER – Kayıt Defteri Temizleyici" yazılımlarından herhangi birini işletmek gerekli ve yeterlidir.  Bu işi yapacak yazılımlara örneklerden biri "CCLEANER" yazılımıdır.

2. REVO UNINSTALLER ya da benzeri bir yazılımı kullanarak, dışarıdan silinmiş gibi görülse de bilgsayarda silinmeden duran artık (pislik) bilgilerin silinmesi (temizlenmesi) sağlanmalıdır. Bu konudaki yazılımların en etkili olanlardan birisi "REVO UNINSTALL" yazılımıdır. Bilgisayarınızda herhangi bir şeyi silseniz bile bunu yalnızca siz göremezsiniz.  Gerçekte dosyalar silinmeden bilgisayarınızda durmaktadır. Bunlar silinmezse (temizlenmezse) ne yaparsanız yapın bilgisayarınızı yeteri kadar hızlandıramazsınız.  Revo'nun "kalıcı olarak silme" ya da benzeri bir adla olan özelliğinin çalıştırılması gereklidir.

3. İşletim sisteminde bulunan DEFRAG ya da aynı işlevi gören bir yazılımı (örnek: DEFRAGGLER) kullanarak; harddiskinizde parça parça ve değişik yerlerde, dağınık halde bulunan dosya parçalarınızın birleştirilmesini sağlayınız. Bu işlemi sıkça yapmanızda yarar vardır.  Anlamı şudur: kullandığınız bir dosyanız siz göremeseniz de 8 – 10 parça halinde hardiskinizin değişik yerlerinde dağılmış olarak bulunabilir. Bunun anlamı, bu dosyayı okuyabilmek için belki de 10 kez harddskinizden okuma yapmanız gerekecektir.  Defrag işlemi çalıştırıldığında bu dosya parçacıkları ya da parçalanmış dosyalar birleştirilir. Böylece söz konusu dosya çok daha az erişim hareketiyle okunabilir. Böylece bilgisarınız da otomatikman hızlanmaya başlamış olur.

Bu durumu çok sayıda dosya için düşünürseniz, yavaşlama nedenlerinden birinin ne olduğunu ve bilgisayarınızı ne kadar etkileyebileceğini rahatlıkla görebilir, algılayabilirsiniz....

siyasetcafe.com

Kaynak:Gazi Güder

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.