Biri bile "hayır" derse dava düşecek

Biri bile "hayır" derse dava düşecek

New York'ta görülen eski adı Sarraf davası olan Atilla davasında ilk toplantıda karara varamayan jürinin nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor. Davada, 12 kişilik jürinin bir tek üyesi bile "hayır" derse davanın düşebileceğine dikkat çekildi.

New York Güney Bölgesinde Salı günü sona eren duruşmalar sonrasında dün hakim Richard Berman tarafından bilgilendirilen 12 kişilik jüri heyeti, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasında karar almak için toplandı.

Amerika'nın Sesi (VOA) Hakim Berman'ın dünkü oturumda jüriye mahkeme dosyasını sunmadan önce Atilla'ya yöneltilen altı suçlama ve bu suçlamaları nasıl değerlendirmeleri gerektiği hakkında yaklaşık 3,5 saat süren bir brifing verdiğini anlattığı haberinde Berman'ın jüri üyelerine "davayla ilgili haberlerden uzak durun" şeklinde uyarıda bulunduğunu ifade etti.

-BİLİNÇLİ OLARAK YASADIŞI İŞLERE GÖZ YUMMA SUÇLAMASININ ALTI ÇİZİLİ-

Atilla'ya yöneltilen 6 suçlama konusunda bilgi verildiği haberde, Hakim Berman'ın jüriye özellikle ilk ve son suçlamalarla ilgili göz önünde bulundurmaları gereken tüm noktaları detaylarıyla anlatırken, son suçlama olan "bilinçli olarak yasadışı işlere göz yumma suçlamasının" altını çizmesi dikkat çekici bulundu.

İlk suçlama, "ABD ve özellikle de Amerikan Maliye Bakanlığını dolandırmak için kumpas kurmak" olarak verilirken diğer suçlamaların arasında, "Amerikan bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak", ve "Kara para aklamak ve kara para aklamak için kumpas kurmak" da yer alıyor.

Bu arada, davayı yakından izleyen New York Barosuna kayıtlı avukat Cahit Akbulut, jüri heyetinin alabileceği kararlarla ilgili Amerika'nın Sesi'ne değerlendirmelerde bulundu.

Akbulut, jürinin kararı oy birliğiyle alması gerektiğini belirterek "11 üyenin 'evet' dediğine bir kişi 'hayır' derse bile davanın düşme şansı var" şeklinde konuştu. Akbulut şu ifadeleri kullandı:

"Savunma avukatları jüri heyeti arasında bir kaç kişiyi gözüne kestirir. Duruşmalar boyunca o kişileri kendilerine çekmek için çeşitli taktikler uygular. Bu duruşmalarda olan bu seçilen bir kişi bile Atilla'yı hapis cezası almaktan kurtarıp davanın düşmesini sağlayabilir."

-ATİLLA İÇİN "EN CİDDİ" SUÇLAMA-

Akbulut, jürinin altı ayrı suçtan yargılanan Atilla'yı bu suçlamaların tamamından suçlu bulabileceği veya birkaçından suçlu olduğu yönünde uzlaşabileceğini ifade etti. Akbulut, Atilla'ya yöneltilen, "görev suistimali ve yasadışı işlere bilerek göz yumma" suçlamasını, Atilla'ya yönelik en ciddi suçlama olarak değerlendirdi.

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.