Blinken ve Çavuşoğlu Brüksel'de görüşecekler

Blinken ve Çavuşoğlu Brüksel'de görüşecekler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, 23 Mart’ta Brüksel’de başlayacak olan NATO Toplantısı sırasında ikili bir görüşme yapacağı bildirildi.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman’ın haberine göre, Mevlüt Çavuşoğlu ile Anthony Blinken, yarın Brüksel’de başlayacak olan NATO Toplantısı sırasında bir araya gelecek. Bu, ABD Başkanı Joe Biden göreve gelmesinden bu yana iki ülke arasındaki ilk üst düzey yüz yüze görüşme olacak.

Diplomatik kaynaklar, Antony Blinken'in 23-24 Mart tarihlerinde Brüksel'de toplanan NATO dışişleri bakanlarının oturum aralarında Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ayrı görüşeceğinin beklendiğini söyledi.

Blinken'in önce Nikos Dendias ile görüşecek ve ardından Çavuşoğlu ile görüşecek. Çavuşoğlu ile görüşmede, S-400'ler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz sorunu ve ABD’nin Rojava’da Kürtlere verdiği desteğin gündeme gelmesi bekleniyor.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir dizi konuda anlaşmazlık yaşanıyor, ancak hiçbiri Türkiye’nin S-400 füzelerini satın alması kadar ilişkileri bozmadı. ABD bu nedenle Ankara’ya yönelik Amerika’nın Düşmanlarına Karşı Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uyguladı. Joe Biden başkanlık görevine başlamasının üzerinden 2 aydan fazla zaman geçti ancak bugüne kadar Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmedi.

Türkiye’nin giderek kötüleşen insan hakları sicili, yükselen işkence iddiaları ve binlerce muhalifin cezaevlerinde olması ilişkilerin daha da kötüleşmesine neden oluyor.

HDP'ye kapatma davasına ilk tepki veren ülkeler arasında yer alan ABD, böylece insan hakları ihlallerinin iki ülke ilişkilerine ayrı bir başlık olarak girdiğini somut bir şekilde gösterdi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.