Brüksel, AB Bakanlığı ile ilgili inceleme başlattı

Brüksel, AB Bakanlığı ile ilgili inceleme başlattı

Avrupa Birliği Bakanlığı'na bağlı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi'nde (Ulusal Ajans) AB fonlarının usulsüz kullanımına ilişkin iddiaların araştırılması için inceleme başlattığını doğrulandı. Önceki gün Taraf gazetesinde yayınlanan haberi teyit eden AB Komisyonu incelemenin memur alımında şeffaflık eksikliği ve söz konusu kurumun ihalelerinde AB ve milli mevzuatın ihlal edildiğine dair ‘ciddi iddialar’ üzerine başlatıldığını duyurdu.

 

Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlik’ten sorumlu Komiser Androulla Vassiliou’nun sözcüsü Dennis Abbott tarafından Cihan’a yapılan yazılı açıklamada incelemenin devam ettiği, neticelenmeden ayrıntılı bir yorum yapamayacaklarını vurguladı. AB Komisyonu’nun Mart sonuna doğru neticelenmesi beklenen inceleme sonuçlarını Türk yetkililere iletileceği belirtilen açıklamada, Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi'nin (OLAF) de iddialardan ve atılan adımlardan haberdar edildiği kaydediliyor.

 

Sözcü Abbott, iddiaların doğru çıkması durumunda 2014 yılı için Erasmus programının askıya alınabileceği uyarısı yaptı. 2012 ve 2013 programlara AB’nin ayırdığı paranın geri alınabilmesi için mali cezaların kesilebileceğine dikkat çeken Abbott, bu miktarların 2012’de 3,5 milyon Euro, 2013’te de yaklaşık 5 milyon Euro olduğunu açıkladı. 2014’teki miktarın Türkiye ile imzalanacak mutabakat zaptına bağlı olarak 5,2 milyon Euro olması bekleniyor. Abbott, iddiaların doğru çıkması durumunda 2014 yılı için Erasmus ya da bütün programların askıya alınabileceğini belirtti.

Taraf gazetesi dünkü haberinde, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun, AB eski Bakanı Egemen Bağış dönemine ait, Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’ndeki (Ulusal Ajans) “AB fonlarının usulsüz kullanımı ve personel alımları”na ilişkin iddiaları incelemek üzere soruşturma başlattığını yazmıştı.

Habere göre rüşvet soruşturmasında adı geçen ve AB Bakanlığı koltuğundan alınan Egemen Bağış ile ilgili ciddi iddialar içeren bir e-posta gündeme gelmiş, AB Bakanlığı’na bağlı Ulusal Ajans’ın Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Musa Ceylan tarafından Bağış’a gönderilen 9 Mart 2013 tarihli e-postada, Bağış’ın “Usulsüz personel alımı ve ihalelerde usulsüzlük” talimatlarının olduğu belirtilmişti. Ceylan, Bağış’a “Ajans Başkanı olarak, ana hatlarını yukarıda belirttiğim türden veya mevzuatımıza aykırı olabilecek diğer benzer talimatlarınızı hiçbir şekilde yerine getirmeyeceğimi açık bir şekilde tekrarlamak istiyorum’’ demişti. Taraf, bu e-postanın, kısa bir süre önce kamuoyuna yansıması üzerine AB Komisyonu’nun harekete geçtiğini yazmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.