Bu da 'İnsan Kaynakları rüşveti'!

Bu da 'İnsan Kaynakları rüşveti'!

Dev Amerikan banka ve şirketlerinin Çin'de devleti yönetenlerin çocuklarını rüşvetin bir parçası olarak üst pozisyonlarda istihdam etmesi giderek yayılıyor. Amerikan hükümeti bu konuda açtığı soruşturmayı derinleştirdi. Enerji sektöründen teknolojiye onlarca küresel şirketin soruşturma kapsamına girdiği konuşuluyor.


Amerikan hükümeti dev bankalara Çinli üst düzey devlet yetkililerine rüşvet verdikleri gerekçesiyle açtığı soruşturmayı derinleştiriyor.

Reuters'in dört kaynağa dayandırdığı habere göre dev bankalar ve şirketler Çinli devlet görevlilerine rüşvet vermelerinin yanı sıra bu görevlilerin çocuklarını bankalarda üst düzey pozisyona getirmeleri, ABD yetkililerinin harekete geçirdi.

Soruşturma sadece bankalar üzerinde de yoğunlaşmıyor. Enerji, telekomünikasyon ve tüketici ürünleri sektörlerinde küresel şirketlerin Çinli üst düzey resmi yetkililerin çocuklarını aynı şekilde yönetici pozisyonunda istihdam edildiği tespit edildi.

İsmi geçen şirketler arasında çip üreticisi Qualcomm da bulunuyor. Qualcomm Çinli yetkililere rüşvet vermek ve rüşvetin parçası olarak Çin'in kamu şirketlerinin yöneticilerinin çocuklarını "özel yöntemlerle" istihdam ederek avantaj sağlamakla suçlanıyor.

Soruşturmaya kaç şirketin dahil edildiği henüz açıklanmadı. Ancak onlarca küresel şirketin benzer uygulamalar yaptığı tahmin ediliyor.

JP MORGAN İLE ORTAYA ÇIKMIŞTI
 
Skandal geçen sene sonunda JP Morgan'ın Çin'in hükümet elitinin çocuklarını rüşvet amaçlı istihdam etmesi ile ortaya çıkmıştı. JP Morgan'ın banka içinde insan kaynakları departmanında bununla ilgili birim kurduğu bile ortaya çıkmıştı. Açılan soruşturma daha sonra 5 bankaya yayılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.