Bugün Aşura! Türkiye ve dünyada Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri anılıyor

Bugün Aşura! Türkiye ve dünyada Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri anılıyor

Hz. Hüseyin’in ve beraberindekilerin Yezit ordusu tarafından Kerbela’da şehit edildiği gün olan Aşura günü bu yılda milyonların katılımıyla idrak ediliyor.

Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin, muharrem ayının 10’uncu günü olan Aşure Günü’nde şehit edilmeleri nedeniyle bugün “matem günü” olarak görülüyor ve Kerbela şehitleri etkinliklerle yad ediliyor.

Hazreti Ali Çarşı Camisi önünde bir araya gelerek ellerinde Türk bayrağı ile Atatürk ve Hazreti Ali’nin posterlerini taşıyan binlerce kişi, anma programı kapsamında yürüyüşe başladı.

 

sgdfgdfg.JPG

 

Gruptakiler, Faikbey Caddesi’nden Işıklı Ehlibeyt Camisi önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp, vücutlarına zincir vurdu.

 

asfdgthujko.JPG

 

Okunan mersiyelerde bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Siyah elbise giyen kadınlar, ellerinde Zülfikar kılıcıyla yürüyüşe katıldı.

 

dhtyujt.JPG

 

Bazı vatandaşlar da korteje eşlik ederek sine vurdu.

Yürüyüşe katılanlar Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Işıklı Camisi önüne gelerek şehitler için dua okudu ve bir süre sonra yürüyüşe devam etti.

 

sdfghjko.JPG

 

Güzergahta vatandaşlar kortej yürüyüşüne katılanlara yiyecek ikramında bulundu.

 

serthyjukilosp.JPG

 

KARS'TA DA KERBELA ŞEHİTLERİ ANILDI

 

Kars'ta, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yakınları, Kerbela'da şehit edilişlerinin 1384'üncü yıl dönümünde anıldı.

Hazreti Ali Camii'nden başlayan yürüyüşte ellerinde Türk bayrağı, Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyan binlerce Karslı, Faikbey Caddesi, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'ni yürüyerek Kars Şehitliği'ne geldi.

Anma etkinliği şehitlik önünde dua edilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

 

kars-011.JPG

 

Kerbela şehitlerini anma etkinliğinde konuşan Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 'Hazreti Hüseyin İslamiyetin ayakta kalması için Kerbela'da kendisi ve ailesini fedadan kaçınmayan yüce bir şahsiyetti. Bu vesileyle Hazreti Hüseyin ve ehlibeytini bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Peygamber Efendimizin sevgili torunu Hazreti Hüseyin ve beraberindeki mazlum canların Kerbela'da şehit edilmesi İslam aleminin ortak kederidir. Kerbela'nın İslam alemine en büyük mesajı birlik, beraberlik ve kardeşliktir' dedi.

Programda, daha sonra Asri Mezarlığın önündeki Aşura Meydanı'nda okunan ağıtları dinleyenlerden bazıları gözyaşlarına hakim olamadı. Program, mezarlık ziyaretinin ardından sona erdi.

 

AZERBAYCAN'DA KERBELA ŞEHİTLERİNİ ANDI

 

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve beraberindekiler, Kerbela'da şehit edilişlerinin yıl dönümünde Azerbaycan'da anıldı.

Başkent Bakü'de ve diğer illerde sabah saatlerinden itibaren camilere akın eden Azerbaycanlılar, Kur'an-ı Kerim okuyup dualar ederek Hazreti Hüseyin ve beraberindekileri andı. Bazı vatandaşlar mersiyeler eşliğinde elleriyle göğüslerine vurdu.

 

azer-003.JPG

 

Etkinliklere katılanlar ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu. Bazı vatandaşlar, ülkede birkaç yıldır uygulanan muharrem ayı kampanyasına katılarak kan bağışı yaptı. Kafkas Müslümanları İdaresinin (KMİ) girişimiyle camilerde düzenlenen kampanyaya yoğun ilgi gösterildi. Kan vermek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

Muharrem ayı, Azerbaycan'da yas ayı olarak kabul ediliyor, bu ayda düğün ve eğlenceler düzenlenmiyor. Aşure gününde birçok iş yerinde öğlene kadar kepenkler kapalı tutuluyor, ihtiyaç sahiplerine yardım ediliyor.

 

İlgili haberler;

 

b-028.jpg

i-030.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.