Büyük Azerbaycan'ın haritası bulundu

Büyük Azerbaycan'ın haritası bulundu

Alman araştırmacı George Mateus Zoyterin 1730 yılında düzenlediği harita bulundu.

Büyük Azerbaycan'ın haritası bulundu

 

Alman araştırmacı George Mateus Zoyterin 1730 yılında düzenlediği harita bulundu.

 

Karabağ, Zengezur, Göyçe, Erivan ve diğer vilayetler gibi Araz ve Kür nehirleri arasındaki toprakların da Azerbaycan toprağı olduğunu gösteren harita bulundu. Bu ilginç tarihi olguyu Azerbaycan'da Sivil Toplumun gelişmesine Yardım Derneği (AVCİYA) ortaya çıkardı.

 

Bu haritanın Alman araştırmacı George Mateus Zoyterin 1730 yılında düzenlediği harita olduğu belirtildi.

 

Bu tarihi olgu Ermenilerin ileri sürdüğü bir çok tezleri de altüst ediyor. Birincisi, haritanın düzenlendiği dönemlerde Türk komutanı Nadir Han Fars Hükümdarı değildi ve hiçbir şekilde idari reformlar gerçekleşmemişti.

 

İkincisi, Azerbaycan toprakları 1847 yılında ki İngiliz haritalarında da bu şekilde gösterilmiştir. Bu da 1847 yılında da Azerbaycan'da hiçbir reform geçirilmediği anlamına geliyor ve toprakların yukarıda gösterildiği gibi Azerbaycan'a ait olduğunun ispatıdır.


En ilginç nokta ise şu ki, Alman araştırmacının düzenlediği haritada Ermenistan adına rastlanmıyor. Bu Bölgede Ermenilere ait bir toprak bulunmuyor. Onun yerinde o bölgenin “Turkomaniya” olarak gösterilmiştir.

 

Soru şudur: Neden? Çünkü Ermenistan ancak Avrupa'nın eski antik dönemlerinde ifade edildi. Eğer Avrupalı ​​kartograflar kendi dönemlerinin siyasi gerçeklerini göstermek isterlerse Ermenistan'ın bu haritada olmaması, onun devlet olarak hiçbir önem arz etmemesinden bahsetmeleri gerekir.

 

Alman araştırmacıları ise düzenledikleri haritada Azerbaycan topraklarını titizlikle ve ayrıntılı olarak göstermektedir. Bu ayrıca dönemin siyasi manzarasını da gözler önüne seriyor.

 

Bu dönemlerde Azerbaycan’ın bölge de oynadığı rol özellikle belirtilmiştir. Çünkü Türkler o zaman bölgede kendi politikaları ile önemli rol oynuyorlardı, Ermeniler Bölgede önem arz eden bir toprak veya topluluğa sahip değildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.