Çad Cumhurbaşkanı'nı Fransa yanlısı isyancılar öldürdü iddiası

Çad Cumhurbaşkanı'nı Fransa yanlısı isyancılar öldürdü iddiası

Otuz yıldır Libya'nın güneyindeki Çad'ı yöneten Cumhurbaşkanı İdris Debbay'ın Fransa yanlısı isyancılara karşı cephede öldürülmesinin Fransız istihbaratının işi olduğu ileri sürüldü.

 

"Türkiye Libya'da güneyden Fransa tarafından kuşatıldı" başlığıyla kişisel yotube kanalında yayın yapan Mısırlı gazeteci Sabır Meşhur konuyla ilgili ilginç bilgiler verdi.

Sabır Meşhur, "Dün Çad'da yeniden Cumhurbaşkanı seçildikten bir gün sonra Fransa yanlısı ayrılıkçı gruplarla savaşan Çad ordusunu siperlerde denetlerken öldürülen Çad Cumhurbaşkanı İdris'i, ya Sisi ya da Fransız uçakları ya da Fransa casus uçakları isyancılara koordinatları vererek öldürttü." diyen Meşhur, "Çad ordusu ve başkenti Fransiz istihbaratının denetiminde. Öldürülen Cumhurbaşkanını, Fransa adına çalışmasına rağmen öldürdü çünkü İdris, Libya konusunda Fransa lehine bir şey yapmadı. Bu nedenle Fransa Çad'ı bölmek ve Libya'nın güneyinde istikrarsızlık yaratmak istiyor." savını ileri sürdü.

"İdris Debbay 30 yıldır iktidarda. Son seçimlere hile karıştırdı. Bir gün sonra öldürüldü haberi geldi. İdris'le birlikte 15'e yakın general ve albay da öldürüldü" diyen Sabır Meşhur ilginç bilgiler de veriyor:

"Çad'ın resmi dili Arapça ve Fransızca. % 85 Müslüman. İdris Mao şehrinde Fransa yanlısı isyancıların bölgesinde öldürüldü. Osmanlıyla iyi ilişkileri vardı Çad'ın... İsyancılar Libya'nın Sebha şehrinden yola çıktılar. Kahire'den Sisi'den destek geldi. 350 isyancı Fransa istihbaratına çalışıyor. İsyancıların lideri Muhammed Ali Mehdi Fransa vatandaşı. 25 yıldır orada yaşıyor. Karısı halen orada. Mehdi ilk, Hafter denetiminde 2014 yılında Libya'nın güneyinde isyana başlamıştı. BAE'nin parasal desteği de var..."

Çad'da yeni bilgilere göre hükümet ve parlamento feshedilerek havaalanları kapatılmış durumda. Askeri bir konsey kurularak başına İdris'in oğlu getirildi.   

Afrika'da yalnızca Türkiye-Fransa değil ABD-Fransa hüküm savaşı da var. ABD ve İngiliz gazetelerinde her gün Fransa'nın Afrika'da işlediği suçları dile getiren haberlere yer veriliyor.

ÇAD'DA NE OLMUŞTU?

Çad Ordu Sözcüsü Azem Bermandoa Agouna, 68 yaşındaki Deby'nin, hafta sonu ülkenin kuzeyinde ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyona katıldığını, çıkan çatışmada yaralandığını ve 20 Nisan'da öldüğünü duyurmuştu.

Deby, 11 Nisan'da yapılan seçimlerde ilk sonuçlara göre oyların yüzde 80'e yakınını alarak altıncı kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.

İdris Deby, partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile iktidara geldiği 1990'dan bu yana ülkeyi yönetiyordu ve 31 yıl boyunca çok sayıda isyanı bastırmış Çad'ın bütünlüğü için savaşmıştı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.