BİM, A101, Şok, Migros ve Carrefoursa'ya şok! Oy birliği sağlandı: Zincir marketler pazar günü kapatılacak

BİM, A101, Şok, Migros ve Carrefoursa'ya şok! Oy birliği sağlandı: Zincir marketler pazar günü kapatılacak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Meslek Komitesi, 'Pazar günleri bütün marketlerin kapatılması' konulu bir çalıştay düzenledi.

İstanbul’daki tüm marketlerin üye olduğu ve 25 bine yakın üye sayısı ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) en büyük ikinci meslek komitesi olan Perakende Meslek Komitesi, bir çalıştay düzenleyerek sektörün sorunlarını masaya yatırdı.

Çalıştayın en önemli gündem maddesi ise sektörün yıllardır üzerinde durduğu ‘pazar günleri bütün marketlerin kapatılması’ konusu oldu.

Çalıştayda “Sosyal denge ve bireysel özgürlükler için zincir marketlerin pazar günleri kapanması gerekiyor. Bu aynı zamanda sektörün önemli beklentilerinden biri. Çünkü küçük esnaf da nefes almalı. Aksi halde yaşama şansları kalmayacak” denildi. Bugün Türkiye’de toplamda 150 bine yakın bakkal esnafı bulunurken 46 bini aşkın discount ve ulusal zincirler ve 5 bin 500 civarında da yerel zincir faaliyet gösteriyor. Son 10 yılda kapanan bakkal sayısının ise 100 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

Çalıştayda ayrıca pazar günü market zincirleri kapalı olursa tüketicilerin bakkallara gideceğini ve İstanbul’daki ekosisteme en az 15- 20 bin yeni bakkalın katılacağı belirtildi. Bu durumda market çalışanlarının pazar günlerini aileleri ile geçirebilme olanağına kavuşarak sosyal hayat için de önemli bir adım atılacağına vurgu yapıldı.

Çalıştayda ayrıca Tekel ürünlerinin marketler yerine sadece bakkal ve küçük işletmelerde satılması konusu da gündeme geldi. Pazar günü kapanma gerçekleşir ve buna ek olarak tekel ürünleri de zincir marketlerde satılmazsa marketlerin cirolarında yüzde 8 ila 12 düşüş yaşanacağı belirtilen çalıştayda, zincir marketlerin ciroları düşürüyor olsa da küçük esnafın yaşaması için bu rakamın gözden çıkarılması gereken bir bedel olduğu noktasında görüş birliğine varıldı.

Çalıştayın sonunda marketlerin pazar günü kapanması konusu katılımcıların oylarına sunuldu. Çalıştaya katılan tüm üyeler marketlerin pazar günü kapanması yönünde oy kullandı ve bu konuda görüş birliği sağlandı.


Siyasetcafe.com

 

Kaynak:Ekonomi Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.