Çavuşoğlu görüşmesi sonrası Rusya'dan flaş açıklama Türkiye ile mutabıkız

Çavuşoğlu görüşmesi sonrası Rusya'dan flaş açıklama Türkiye ile mutabıkız

Mevlüt Çavuşoğlu ve Hulusi Akar, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Moskova'da bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mevlüt Çavuşoğlu ve Hulusi Akar'la Moskova'da bir araya geldi. Türk heyetinde ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.

mevlut-cavusoglu-siyasetcafe.jpg

Çavuşoğlu, 'Bundan sonra da Rus ortaklarımızla Suriye'de neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ilişkilerimize bölgesel konularda çok önem verdiği için bizi gönderdi' diye konuştu.

ŞOYGU: ELE ALACAĞIZ

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, "İdlib'in yanı sıra İstanbul'da vardığımız anlaşmanın uygulanmasını değerlendireceğiz. Ayrıca ABD'nin Suriye'den çekilmesini ve Fırat'ın doğusundaki son gelişmeleri de ele alacağız" ifadelerini kullandı.

Moskova'da gerçekleştirilecek görüşmelerin içeriğine ilişkin çok bilgi paylaşılmadı ancak, YPG'nin Cerablus, Azez, El Bab ve Afrin'in geri alınması, Menbiç'in de korunması için Şam'ın asker göndermesini istemesi sonrası Suriye ordusunun dün Menbiç'e girmesinin, gündem maddelerinden biri olacağı biliniyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Moskova'daki görüşmelerde Ankara'nın, Fırat Nehri'nin doğusu ve Menbiç'e yönelik harekat planlarının ele alınacağını ve son gelişmeler ışığında Suriye'deki durumun geleceğinin her iki taraf için de netliğe kavuşturulacağını söylemişti.

Moskova'daki görüşmelerde ABD Başkanı Donald Trump'ın askerleri Suriye'den çekme kararının ardından YPG güçlerinin korunması için Şam'dan yardım istediği Menbiç'e Suriye ordusunun girerek bayrak dikmesini izleyeceği belirtilmişti. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu gelişmenin ardından Suriye hükümetinin ‘psikolojik eylemler içerisinde olduğunu' ifade etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ise Suriye hükümetinin Menbiç'te yeniden kontrol sağlamasını olumlu olarak değerlendirdiği açıklanmıştı.

ÇAVUŞOĞLU VE LAVROV'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Bir buçuk saat süren toplantının ardından Çavuşoğlu "Tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran'la yakın işbirliğine devam edeceğiz. Biz Astana garantörleri olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız" şeklinde açıklama yaptı. 

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise "Suriye'de terörist tehlikesini ortadan kaldırmak için birliklerimizin koordinasyonu konusunda mutabakata vardık" dedi. 

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.