Çavuşoğlu'nun Yunanistan gezisinden izlenimler

Çavuşoğlu'nun Yunanistan gezisinden izlenimler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Dendias'ın basın toplantısını televizyonlar canlı yayınla ekrana getirdi. Bakanlar, iki ülkenin anlaşmaya vardığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis'in NATO zirvesinde bir araya geleceğini duyurdu.

Dendias'ın Çavuşoğlu'nu sarılarak uğurladığı kareler uluslararası haber ajansları tarafından servis edilirken, Yunan medyası ilk analizlerinde "Küçük ama önemli adım" ifadesini kullanıyor.

Batı Trakya'nın ardından Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yerel medya tarafından adım adım izlendi. Basın toplantısı Yunan ve Türk televizyonları tarafından canlı yayınlandı

Bakan Çavuşoğlu, Pazar günü akşam yemeğinde Yunan mevkidaşı Nikos Dendias tarafından Akropolis'te ağırlandı. Yerel medya, iki bakanın kapıda sıcak şekilde kucaklaştığı fotoğrafı yayınladı.

Türk bakan bugün hem mevkidaşı hem de Başbakan Kiryakos Miçotakis'le bir araya geldi. CNN Yunanistan, Maximos Sarayı'ndaki randevu öncesi Dendias'ın mevkidaşı Çavuşoğlu'nu merdivenlerde karşıladığını bildiriyor. Çavuşoğlu, Miçotakis ve Dendias'ın aynı masa etrafına oturduğu randevu, yerel saatle 10.30'da başladı. Söz konusu randevular, yıllar sonra Atina'da gerçekleşen en üst temas özelliği taşıyor.

Yunan hükümet kaynaklarından sızan ilk bilgiler, Miçotakis randevusunun pozitif bir havada geçtiği yönünde. CNN Yunanistan'daki bir analizde ise, Dendias'ın Ankara ziyaretinde yaşananlara Türk tarafının karşılık verip vermeyeceğinin bugün belli olacağını belirtip 'Bugün çarpışma testi' başlığını kullandı.

Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, Maximos Sarayı ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki randevuların onlarca fotoğrafını dünyaya servis ederken, Çavuşoğlu ve Dendias arasındaki samimi sohbet dikkat çekti. Yunan Skai televizyonu, iki bakanın başbakanlık konutundan Dışişleri Bakanlığı binasına yürüyerek geçmesini canlı yayınla ekrana getirdi.

CANLI YAYINDA DUYURDULAR

Görüşmenin ardından kameraların karşısına çıkan iki bakandan Dendias, "Bugünkü görüşmemiz bir fırsattır" deyip Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki hafta sonraki NATO zirvesinde bir araya geleceğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu ise "Artık somut projeler üzerinde çalışmaya başladık" deyip aşı sertifikası konusunda tarafların anlaşmaya vardığını belirtti: "Aşıların karşılıklı tanınmasına karar verdik."

Yunan Dışişleri Bakanlığı'ndaki basın toplantısının ardından Dendias konuğu Çavuşoğlu'nu kapıdan uğurladı ve bakanların bir önceki gün akşam yemeğinde olduğu gibi birbirlerine sarıldığı göze çarptı.

Yunan medyası, basın toplantısının ardından Erdoğan-Miçotakis'in 14 Haziran'daki randevusunu öne çıkardı. Kathimerini gazetesinde yer alan yorumun başlığı ise, "Acil analiz: Normalleşme yönünde küçük ama önemli adım" oldu.

To Vima gazetesi Türkiye ve Yunanistan liderlerinin dördüncü kez bir araya geleceğini kaydetti, Eleftheros Typos gazetesi ise Çavuşoğlu'nun "Ön koşulsuz görüşmelere hazırız" sözlerini başlığına çekti.

BATI TRAKYA'DA BEŞ SAAT

Kathimerini gazetesi, 'Çavuşoğlu'nun Batı Trakya'daki beş saati' başlığıyla yayınladığı haberde ise okul ziyaretinden Dr. Sadık Ahmet'in mezarlığında dua okunmasına kadar tüm gelişmeleri aktardı.

Gümülcine ve İskeçe'deki ziyaretlerde Yunan tarafını en çok rahatsız eden ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun paylaştığı Twitter mesajlarında 'Türk Azınlık-Turkish Minority' ifadesini kullanması oldu.

Yunan Dışişleri Bakanlığı, apar topar resmi bir açıklama yayınladı ve Çavuşoğlu'nu gerçeği saptırmakla suçladı. Atina yönetimi, Batı Trakya'da yaşayanları Müslüman azınlık olarak tanımlıyor ve birçok etnik kökenden geldiklerini ileri sürüyor.

Atina yönetiminin resmi açıklamasında Batı Trakya'daki azınlığın yaklaşık 120 bin 'Yunan vatandaşını' kapsadığı belirtildi, "Türkiye'nin bu gerçeği sürekli çarpıtma girişimleri ve bu vatandaşların haklarının korunmayacağı iddiaları ve ayrımcılık iddiaları asılsızdır ve bunları kesinlikle reddediyoruz" denildi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.